Контраст
Шрифт

Україна спільно з Францією буде виробляти висотні підйомники для пожежних автомобілів – Арсен Аваков

clock
30.03.2021 13:54

Про це сьогодні, 30 березня, заявив Голова Змішаної українсько-французької комісії з економічного співробітництва, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков під час підписання Протоколу про наміри між ДСНС та французькою компанією Echelles Riffaud, виробником висотних підйомників для пожежних автомобілів.

Документ підписали голова ДСНС Микола Чечоткін, генеральний директор Echelles Riffaud Бенжамен Кустіє та експортний директор компанії Марк Ларів.

Арсен Аваков сказав, що у пожежно-рятувальних підрозділах склалась критична ситуація із сучасними технічними засобами для забезпечення гасіння пожеж та порятунку людей з висотних будівель. Наявна техніка експлуатується вже понад 40 років, і 90% якої вже відпрацювали всі встановлені терміни експлуатації.


«На жаль, Україна не виробляла і не виробляє таку техніку. Тому, МВС спільно з французькими партнерами домовились про виробництво для українських рятувальників сучасної пожежної техніки» - зазначив міністр внутрішніх справ. 

Арсен Аваков наголосив, що за результатами переговорів з французькими компаніями-виробниками пожежної техніки, була обрана компанія Echelles Riffaud, яка працює на ринку понад 150 років.

«Мова йде про виробництво комплексів з підіймачами до 33 і 42 метрів. Однак, важливим аспектом двосторонньої співпраці лишається умова, коли автомобілі французького виробництва будуть складені на українських заводах. Планується закупівля 370 таких пожежних машин. Крім того, наші спеціалісти пройдуть навчання у своїх французьких колег», - сказав міністр. 


Арсен Аваков зазначив, що вартість контракту складає 300 мільйонів євро. Однак, французька сторона пішла на умови довгострокового кредитування, яке розраховано на 10 років.

«Результатом нашої плідної роботи з посольством Франції в Україні стало сьогоднішнє підписання Протоколу про наміри між ДСНС України та французькою компанією Echelles Riffaud про співробітництво у сфері виробництва пожежної техніки», - сказав Арсен Аваков. 

Міністр внутрішніх справ додав, що в надалі підписаний Протокол буде оформлено в міжурядову Угоду, яку ратифікують народні депутати. За попереднім планом нові автомобілі запрацюють в українських містах вже наступного року. 

Надзвичайний і Повноважний Посол Французької Республіки в Україні Етьєн де Понсен нагадав, що Україна та Франція вже працює над двома великими спільними контрактами – постачання 55 гелікоптерів у рамках Єдиної авіаційної системи та 20 патрульних катерів для потреб ДПСУ. 


«Франція завжди радо співпрацює з Україною та погоджується на локалізацію виробництва у вашій країні. Ми й надалі будемо підтримувати ваші проекти та пропозиції», - сказав Етьєн де Понсен. 

Голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін зазначив, що сьогодні відбулася історична подія – початок технічного переоснащення підрозділів ДСНС висотною пожежно-рятувальною технікою. 


«У нас в наявності є лише 290 необхідних підйомників і 260 з них вже відпрацювали свій ресурс. Враховуючи зношеність цієї техніки і відсутність виробництва в Україні, ми ретельно вивчали можливості європейських виробників. Від реалізації спільного проекту ми очікуємо повністю переоснастити наші підрозділи висотною технікою для порятунку людей. Це дасть можливість більш якісно надавати послуги нашому населенню та рятувати людські життя. Переконаний, що наша спільна робота має потужний потенціал», - сказав Микола Чечоткін. 

Нагадаємо, міністр внутрішніх справ заявив, що вже у квітні на постійне чергування у Львівському регіоні заступає льотна бригада Авіаційної системи МВС, до осені такі пункти запрацюють по всій країні. Окрім льотного складу, на таких пунктах постійно чергуватимуть медики.

 

fqtcFzYCRQwzL4rPLBHoknqkf7LDELPJNEeKmvoG.jpeg

HVE02FHTWSl6dEIrjfd0ReDci3Nb7fCFoozgUf0l.jpeg

raxNaM681H8PQ3fL7SUNUDjoiNOi4l5S345ndODf.jpeg

nsS09CRwtezGvOqkH0w9AimFScZA8cHWnFTK05hJ.jpeg

Схожі матеріали
Діяльність