Контраст
Шрифт

У залі пам’яті вшанували загиблих гвардійців

clock
20.08.2021 13:31

Сьогодні, 20 серпня у Залі Пам’яті на території Міністерства оборони України відбувся щоденний ранковий церемоніал вшанування захисників України, які загинули цього дня у різні роки під час миротворчих операцій в гарячих точках світу та внаслідок російської збройної агресії на сході України, в районі проведення антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил.

У заході взяли участь близькі та рідні загиблих героїв, представники керівництва оборонного відомства, командування та представники Національної гвардії України, офіцери та працівники структурних підрозділів Міністерства оборони і Генерального штабу ЗС України.

Усього дзвін сьогодні пролунав п’ятнадцять разів…

Військова операція: Бої за м. Іловайськ.

Уткін Олександр Анатолійович («Колдун») – Старшина резерву, командир відділення.

Кузяков Артем Володимирович («Арт») – Солдат резерву, розвідник-санітар.

Кіпішинов Геннадій Юрійович («Румун») – Солдат резерву, старший розвілник.

Ніколенко Анатолій Володимирович («Карат») – Солдат резерву, кулеметник.

Обставини загибелі: 20 серпня 2014 р. мікроавтобус «Тойота», на якому з Іловайська вивозили поранених (за свідченням офіцера з позивним «Дантист», у машині перебували 8 бійців батальйону «Донбас» та військовослужбовець ЗСУ) в районі с. Грабське, Амвросіївський район, Донецької області потрапив у засідку, влаштовану двома взводами регулярних військ ЗС Російської Федерації. В цьому бою загинули «Колдун», «Румун», «Арт», а «Карат», діставши тяжке поранення, підірвав ручною гранатою себе та кількох росіян, які намагалися захопити його у полон (завдяки цьому уцілілі воїни зуміли відірватися від ворога і дістатися своїх військ).

Присутні вшанували пам’ять захисників України хвилиною мовчання та поклали квіти до Стели Пам’яті.
Вічна пам’ять Героям, які полягли в боях за нашу вільну, незалежну Україну! Вічна Слава Героям!

Довідка. Зала пам’яті захисників України створена на вшанування пам’яті військовослужбовців, які загинули за свободу, незалежність і територіальну цілісність України. Її спеціально розташовано таким чином, щоби й військовослужбовці, працівники Міноборони та Генерального штабу, й пересічні громадяни могли зайти до Зали та віддати шану своїм захисникам.

Біля споруди Зали пам’яті облаштовано плац для проведення урочистих церемоніальних заходів та Пам’ятний знак, у якій вмонтовано осколки снарядів із Дзвоном Пам’яті. Щоденний поминальний ритуал здійснюється ударами дзвону, залежно від кількості загиблих у цей день.

В середині Зали пам’яті, на спеціальних подіумах, розміщено Книги пам’яті з іменами загиблих. Структура Книг побудована за принципом календаря: один розворот — один день, де згадуються всі загиблі у цей день за всі роки.

Пресслужба НГУ

Схожі матеріали
Діяльність