Контраст
Шрифт

У ДонДУВС провели науково-практичний захід з протидії домашньому насильству

clock
29.11.2021 13:35

У Донецькому державному університеті внутрішніх справ 29 листопада 2021 року презентували науково-практичні рекомендації «Документування адміністративних правопорушень, передбачених ст. 173-2 КУпАП». Захід приурочено до глобальної ініціативи «16 днів активізму проти ґендерно-зумовленого насильства». 

В роботі взяли участь представниця Департаменту моніторингу дотримання прав людини МВС Марина Амонс, ректор ДонДУВС Сергій Вітвіцький, секретар Маріупольської міської ради Ксенія Сухова, спеціалістка з верховенства права та громадської безпеки Програми ООН із відновлення та розбудови миру Анастасія Кравцова, керівництво Головного управління поліції в Донецькій області, Маріупольського районного управління поліції та підзвітних йому відділів поліції, Управління патрульної поліції в Донецькій області, судді районних судів міста Маріуполь, членкиня правління ГО «Рада жінок Донеччини» Юлія Пруднікова, міжнародні партнери, науковці та представники громади. 

 У своїй промові ректор університету Сергій Вітвіцький зазначив: «Університет навчає своїх студентів та курсантів активно протидіяти домашньому насиллю, і працює над подоланням цього негативного явища 365 днів на рік. Ми робимо це разом з нашими партнерами заради розбудови безпечного суспільства, вільного від насильства». 

Науковці ДонДУВС формували рекомендації за результатами дослідження постанов районних судів м. Маріуполь щодо домашнього насильства. Всього розглянули 3320 судових ухвал за 2020 рік. Головна авторка – укладачка науково-практичних рекомендацій, завідувачка кафедри адміністративно-правових дисциплін  факультету №2 ДонДУВС, кандидатка юридичних наук, доцентка Ольга Мердова.

Мета зустрічі – вдосконалення поліцейської діяльності, спрямованої на протидію та запобігання випадкам домашнього насильства за ст. 173-2 КУпАП «Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування».

Після теоретичної частини 30 поліцейських пройшли тренінг «Документування адміністративних правопорушень, передбачених ст. 173-2 КУпАП». На базі Експертного центру ґендерної освіти та інновацій ДонДУВС правоохоронці покращили свої навички щодо правильної фіксації правопорушень, пов’язаних з домашнім насиллям.

Зустріч провели у партнерстві з Маріупольською міськрадою та ГО «Рада жінок Донеччини» за Програмою ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції. Програму реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

Пресслужба ДонДУВС

Схожі матеріали
Діяльність