Контраст
Шрифт

У день голосування зареєстровано 129 повідомлень, пов’язаних із виборчим процесом - Нацполіція

clock
31.10.2021 21:00

Слідчі розпочали чотири кримінальні провадження.  Також складено три адміністративних протоколи.

Найбільше порушень зареєстровано в Харківській – 59, у Черкаській – 25 та Львівській областях - 10.

Здебільшого події стосувалися незаконної агітації – 36, невиконання рішення виборчої комісії – 7, фотографування бюлетеня або виборчої документації – 6, можливого підкупу виборців – 5, незаконного знищення виборчої документації – 5, порушення права на користування приміщеннями під час виборчої кампанії – 4, порушення порядку ведення реєстрів виборців або виборчих комісій або списків виборців – 4, фальсифікації виборчих документів або її спроба – 4, незаконного використання виборчого бюлетеня (спроба або винесення виборчого бюлетеня) – 1.

Всі зафіксовані порушення відображені на геоінформаційному аналітичному порталі МВС. 

За результатами перевірки розпочато чотири кримінальні провадження:
- 2 – за ч. 1 ст. 158-3 Кримінального кодексу України (Надання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців або фальсифікація виборчих документів) - у Харківській та Черкаській областях;
- 2 – за ч. 1 ст. 157 Кримінального кодексу України  (Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі) - у Харківській області.

Також після проведення перевірки складено три адміністративні протоколи: 2 - за ст. 212- 10 (Порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації, агітація в день проведення референдуму) Кодексу України про адміністративні правопорушення — у Київській та Черкаській областях, 1 - за ст. 212-23 (Пошкодження, приховування, знищення свого виборчого бюлетеня...) Кодексу України про адміністративні правопорушення — у Харківській області. 

Загалом день голосування відбувся без серйозних порушень виборчого процесу. Поліцейські оперативно відпрацьовували всі повідомлення і надавали їм правову оцінку. Усі дільниці зачинилися вчасно, розпочався процес підрахунку голосів. Поліцейські продовжують нести службу біля дільниць та супроводжуватимуть членів комісій та виборчу документацію до ТВК та ОВК.

Нагадаємо, на виборах використовувалися цифрові інструменти моніторингу правопорушень. Заступник міністра внутрішніх справ України Ігор Бондаренко, розповідаючи про роботу цирових інструментів, наголосив, що геоінформаційний аналітичний портал МВС України дозволяє з будь-якої точки у режимі 24/7 відслідковувати стан громадської безпеки, отримувати аналітику щодо забезпечення правопорядку на виборчих дільницях та в округах, вчасно реагувати на правопорушення.

Портал дає можливість в режимі реального часу вести моніторинг адміністративних, кримінальних правопорушень, інших подій, що порушують виборчий процес.

Департамент комунікації МВС України 

за матеріалами Ситуаційного центру НПУ

 

 

Схожі матеріали
Діяльність