Контраст
Шрифт

«Безпечна Буковина. Діти»: У Чернівцях відбувся перший регіональний форум

clock
15.12.2021 15:53

Сьогодні, 15 грудня, у Чернівцях відбувся перший в Україні форум «Безпечна Буковина. Діти». Захід спрямований на протидію насильству, безпеку дітей у закладах освіти, боротьбу з алко- і наркозалежністю.

Наразі МВС активно впроваджує цілу низку ініціатив та співпрацює з територіальними громадами щодо створення безпечних умов для дітей. Серед них проєкти «Безпечна школа», «Вихователь безпеки», проєкт щодо профілактики наркозалежності, співпраця з соціальними мережами видалення контенту, який пропагує або провокує насильство.

«У рамках проєкту «Вихователь безпеки», громади отримають спеціалістів  з профільною підготовкою, які займатимуться питаннями безпеки в закладах освіти і будуть комунікувати з представниками ОТГ, учнями, батьками, адміністрацією шкіл. Вони надаватимуть всю необхідну інформацію, як запобігти потраплянню дитини в неприємну ситуацію, а також будуть реагувати на такі випадки», - зазначила заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко.

Під час відкриття форуму, представники МВС України наголошували, що злочин - це не тільки вбивство, чи ДТП. Інколи злочини бувають тихими і нікому не відомими, це і є домашнє насильство. Боротьба з домашнім насильством - не тільки захищати, а і пояснювати громадянам, що проблему не можна замовчувати і втримувати у собі. Щоб побороти домашнє насильство, треба про нього спочатку розповісти.

«Для Міністерства внутрішніх справ України тема домашнього насильства є однією з ключових. Адже безпека людини - це безпека країни. Спільно з громадськими організаціями ми розробляємо дієві засоби боротьби з домашніми тиранами. Одна з ініціатив - це електронний браслет, завдяки якому, після рішення суду, можна буде визначити, якщо кривдник захоче знову застосувати фізичну силу», - розповів радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко.

За статистикою, в Україні щоденно відбувається понад 600 випадків домашнього насильства. Кількість звернень, щодо домашнього насильства, за останні 9 місяців цього року зросла на 45%, порівняно з аналогічним періодом попереднього року.

Заступниця Міністра соціальної політики України Ольга Ревук зазначила, що такий показник не говорить про збільшення випадків насильства. Цей показник також свідчить про те, що жертви домашнього насильства стали більше довіряти поліції і соціальним службам.

Організатори заходу впевнені, що вищий рівень довіри до представників влади зі сторони постраждалих від домашнього насильства - добре, але треба і надалі спільними зусиллями розробляти механізми боротьби з насильством і алгоритми допомоги людям, які постраждали від домашнього насильства.

«Коли я питаю жінку, яка терпіла побиття чоловіком роками, на якій вже не залишилося живого місця від побоїв кривдника, чому вона так довго терпіла? Я чую завжди однакові відповіді. Це або хвилювання, що засудять знайомі, або відсутність механізму, як розпочати нове життя. Ці жінки просто не знають куди йти і хто може їм допомогти. Вони терплять побої і страждання своїх дітей тому, що іншого виходу вони не бачать. Ми повинні розуміти, що можемо допомогти цим жінкам розпочати нове життя, дати можливість дітям зростати в безпечному оточенні», - зазначила у ході дискусії керівниця благодійного фонду «Я майбутнє України» Марта Левченко.

Однією з важливих тем стало обговорення методів боротьби з наркотичною і алкогольною залежністю дітей, адже саме такі діти зазвичай виростають кривдниками. Тому надзвичайно важливо виявляти залежності у дітей і допомагати їм їх побороти.

На цьогорічному форумі «Безпечна Буковина. Діти», вручено першу національну премію «Поліцейський – друг дитини». Її отримав - Микола Басараб, начальник сектору ювенальної превенції Чернівецької області.

Організатори заходу зазначають, що перший регіональний форум стане точкою неповернення. Завдяки дієвій комунікації влади і громадських організацій, крок за кроком вдасться створити безпечне оточення і щасливе дитинство кожному українцю.

Схожі матеріали
Діяльність