Своєчасний порятунок на пожежах можливий за наявності державних, добровільних і місцевих пожежних команд - Микола Чечоткін

clock
04.11.2021 14:55

Голова ДСНС України Микола Чечоткін під час Форуму «Україна 30. Безпечна громада» розповів про перспективи створення добровільних пожежних дружин в Україні.

Щорічно в сільській місцевості виникають понад 40 тисяч пожеж, на яких гинуть до тисячі осіб, а це більше половини всієї кількості загиблих на пожежах по всій Україні. Така складна ситуація через відсутність в сільській місцевості розгалуженої системи державних, добровільних та місцевих пожежних команд.  

При цьому підрозділи ДСНС України долають значні відстані аби доїхати до найвіддаленішого населеного пункту, інколи вони втрачають понад 45 хвилин.  

«Досвід європейських країн свідчить, що оперативне прибуття і своєчасне надання допомоги постраждалим на пожежах досягаються наявністю державних, добровільних і місцевих пожежних команд. Наприклад,  в Австрії задіяно 624 тисячі державних і добровільних пожежних, а це 7% від населення. Натомість в Україні ми маємо понад 80 тисяч пожежних, що складає 0,2 від кількості населення», - зазначив Микола Чечоткін.

Голова ДСНС розповів, що у більшості європейських країн кількість добровільних пожежно-рятувальних підрозділів становить близько 80%, а державних – 20% та наголосив на потребі впровадження європейської моделі в Україні.

«Для цього громадам потрібно зосередити зусилля на розбудові місцевої добровільної пожежної охорони як первинної ланки реагування на різного роду виклики. Для кожної ОТГ амбітною ціллю повинно стати створення такої кількості пожежних команд, щоб забезпечити доїзд  до найвіддаленішого населеного пункту за 20 хв, а в подальшому за 10 хв», - наголосив Микола Чечоткін.

Зараз в сільській місцевості функціонують 1200 підрозділів місцевої пожежної охорони і 1180 добровільних пожежних команд. Для того, щоб забезпечити 20-хвилинний доїзд, потрібно ще понад тисяча таких підрозділів.

За словами очільника ДСНС, одним із вкрай важливих започаткувань стало створення в територіальних громадах Центрів безпеки, що об’єднують пожежно-рятувальну, правоохоронну та медичну функції. Сьогодні в Україні працюють  36 таких Центрів.

Нагадаємо, на Донеччині запрацював шістнадцятий Центр безпеки громадян.

Департамент комунікації МВС України

ФОТО Андрія Новицького

Схожі матеріали