Система МВС України готова реагувати на виклики, пов’язані з гуманітарною ситуацією в Афганістані

clock
26.08.2021 15:43

Про це сьогодні, 26 серпня, повідомила заступниця міністра внутрішніх справ України Мері Акопян під час зустрічі з представниками Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань міжнародного співробітництва. 

Заступниця міністра зазначила, що за останні півтора тижні в Україну прибули три евакуаційні рейси з Афганістану, організовані МЗС під координацією керівництва України. Станом на сьогодні вже 65 громадян Афганістану, евакуйованих українськими літаками, звернулися в Державну міграційну службу для отримання статусу біженця в Україні.

«Державна міграційна служба України забезпечить ретельний розгляд поданих клопотань, а Держприкордонслужба, у межах визначених завдань та повноважень, вживатиме належних заходів для контролю українських кордонів», - зазначила вона.

За словами Мері Акопян, в Україні шукачі захисту з Афганістану завжди були серед трьох найбільш чисельних груп заявників і складають приблизно третю частину від загальної кількості біженців.

Заступниця міністра повідомила, що МВС активно працює над посиленням спроможностей і максимально мобілізує ресурси, враховуючи прогнозовані варіанти розвитку ситуації. Мері Акопян висловила сподівання на тісну взаємодію з офісом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. 

Варто зазначити, що тисячі людей намагаються виїхати за кордон після того, як владу в Афганістані захопили таліби. Понад 2 мільйони афганських біженців уже перебувають у сусідніх країнах, а 3,5 мільйони людей залишилися без даху над головою в самому Афганістані.

Нагадаємо, минулого року МВС та Уповноважений Верховної Ради України з прав людини підписали Меморандум щодо забезпечення гарантій державного захисту конституційних прав, свобод і законних інтересів громадян України та іноземців.

Департамент комунікації МВС 

За інформацією Департаменту міжнародного співробітництва та європейської інтеграції МВС

ФОТО Андрія Новицького 

 

 

Схожі матеріали