Рятувальники проводять роз'яснювальну роботу серед громадян та тренуються ефективно протистояти пожежам у природних екосистемах

clock
16.04.2021 11:48

Для того, щоб зменшити кількість пожеж у природних екосистемах спільно із представниками лісових господарств та правоохоронцями рятувальники ДСНС проводять комплексну роботу щодо попередження та оперативного реагування на такі надзвичайні події, які щороку завдають численних збитків природному фонду України. Для цього вони влаштовують спеціальні протипожежні навчання та патрулюють місця відпочинку громадян у лісових зонах.

15 квітня на Харківщині було проведене спільне повітряне патрулювання лісових масивів, сільськогосподарських угідь та відкритих просторів за участю керівництва Харківської облдержадміністрації, Головного управління ДСНС України у Харківській області, представників районних адміністрацій та лісгоспів. Для моніторингу ситуації з повітря був залучений гелікоптер ДСНС України H-225 «Super Puma» Спеціального авіаційного загону ОРС ДСНС України. Загалом було здійснено обліт над Ізюмським, Вовчанським, Балаклійським, Зміївським, Чугуєво-Бабчанським та Куп’янським лісовими господарствами. Поблизу міста Вовчанськ було здійснено посадку гелікоптера на тимчасовому майданчику та проведено командно-штабне тренування з попередження виникнення та ліквідації масштабних лісових пожеж.

Того ж дня на Кіровоградщині відбулось штабне тренування з органами управління та силами цивільного захисту області із залученням органів з евакуації. Відповідно до тактичного задуму тренувань, на фоні різкого підвищення температури повітря до + 20-25 С0 виникли пожежі в природних екологічних системах на території кількох громад Кіровоградської області: зайнялись ділянки чагарників, очерету, лісопосадок та лісових масивів. Згодом, унаслідок сильного вітру, масштаби пожеж збільшились і виникла загроза житловим будинкам та об'єктам господарської діяльності. При отриманні повідомлення про пожежі, спеціалізовані служби цивільного захисту області поетапно відпрацювали алгоритм дій.

Водночас фахівці міськрайонного відділу ГУ ДСНС України у Луганській області відвідали з перевіркою Станично-Луганське державне лісомисливське господарство. Мета заходу – отримання реальних даних про стан готовності підрозділів лісової охорони до пожежонебезпечного періоду та формування переліку заходів для виправлення виявлених недоліків. У лісомисливському підприємстві рятувальники оглянули наявність вогнегасників, пожежного інвентаря, шанцевого інструменту та приладдя, стан джерел зовнішнього протипожежного водопостачання, резервного енергоживлення тощо. Також надзвичайники перевірили нормативно-правові документи лісництва, надали методичні рекомендації.

15 квітня співробітники ДСНС у Сумській області спільно з представниками поліції та лісогосподарських підприємств провели рейд в лісових масивах Сумської об’єднаної територіальної громади. Зокрема, рейдова група працювала в селах: В.Піщане, Стецьківка, Радьківка, Пушкарівка, Битиця, Велика Чернеччина. Основні зусилля спрямовувались на здійснення контролю за дотриманням населенням протипожежних вимог на території лісового фонду під час перебування у лісах, лісосмугах, на присадибних ділянках та недопущення спалювання сміття і залишків рослинності. Спілкуючись з населенням, рятувальники нагадали про заборону розведення багать у лісі, заїзд на територію лісового фонду транспортних засобів у пожежонебезпечний період. На завершення громадянам роз’яснили, як діяти при виникненні різноманітних надзвичайних ситуаціях та роздали відповідні пам’ятні листівки.

Загалом, профілактична робота проводиться на постійній основі від початку пожежонебезпечного періоду і триватиме до його завершення.

Схожі матеріали