Контраст
Шрифт

Прикордонники ліквідували транскордонний канал торгівлі людьми

clock
20.04.2021 09:45

Співробітники Держприкордонслужби спільно з представниками Нацполіції України та міграційної поліції Одеської області в рамках співпраці з правоохоронними органами Франції припинили функціонування каналу торгівлі людьми.


Наприкінці минулого року правоохоронні органи України разом з європейськими колегами розпочали заходи з викриття групи осіб, причетних до вербування та переправлення до Французької Республіки громадян України з метою здійснення протиправної діяльності, пов’язаної з торгівлею людьми та заволодіння коштами шахрайським методом.

В рамках кримінального провадження правоохоронці провели санкціоновані обшуки за місцями проживання усіх фігурантів справи як на території Україна так і у Франції. У домоволодіннях злочинців виявили низку паспортних документів, сім-карти різних операторів, банківські карти, зброю та наркотичні речовини.

Загалом було проведено майже 50 обшуків та затримано 8 фігурантів кримінальної справи. Правоохоронцям вдалось розкрити всю схему здійснення протиправної діяльності, визначено роль та місце кожного з причетних осіб у схемі та одночасного затримати фігурантів у різних містах та країнах.

В ході проведення оперативних заходів силовики з’ясували, що групою осіб на території України здійснювався підбір та вербування осіб з низьким соціальним рівнем життя, здебільшого ромів.

Злочинці пропонували жертвам так звану «мандрівку Європою», за що останні мали ще й отримати по 200-300 євро кожен. Про умови та кінцевий результат такого турне звичайно ж не розповідали.

По прибуттю до кінцевої країни подорожі, якою виявилась Республіка Франція, зловмисники відбирали у мандрівників документи, та погрожували створенням «проблем» з місцевими правоохоронними органами. Єдиною умовою для повернення «заручників» додому було оформлення на території Франції статусу «біженця». Після здійснення таких дій, особам нараховувалась соціальна компенсація в розмірі 300 євро на місяць, протягом дев’яти місяців. Використовуючи становище жертв, зловмисники отримували на руки банківські картки та кошти, які надходили на рахунки, після чого, повертали осіб в Україну.

Викриття групи злочинців відбулося в результаті комплексу заходів, проведених співробітниками Держприкордонслужби спільно зі співробітниками міграційної поліції,  УКР, СУ ГУНП в Одеській області та за силової підтримки спецпідрозділу «ДОЗОР» під процесуальним керівництвом Одеської обласної прокуратури.

Наразі тривають подальші слідчі дії. Попередньо відомо, що жертвами аферистів стали більше 100 осіб.

Пресслужба ДПСУ

Схожі матеріали
Діяльність