Контраст
Шрифт

Поліція не вимагає розширення повноважень, лише актуалізацію підстав застосовувати електрошокери – Олексій Білошицький

clock
01.05.2021 09:31

Перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький заявив, що використання електрошокерів контактно-дистанційної дії - це питання збереження життя і здоров’я громадян та правоохоронців.
Про це він сказав в прямому ефірі програми «Свобода слова».

«Ніхто не говорив про використання електрошокового пристрою просто за адміністративне порушення, у законі, який ми пропонували, було чітко прописано – використання такого спецпристрою лише у випадку загрози життю та здоров’ю правоохоронцю. Питання було не про розширення повноважень, а про актуалізацію тих підстав, які б давали змогу поліцейським застосовувати електрошокери контактної та дистанційної дії TASER. Ми тут говоримо, перш за все, про безпеку, нанесення менших травм і про захист», - сказав Олексій Білошицький.

За словами першого заступника начальника Департаменту патрульної поліції, електрошокер, на цей час, використовується у 107 провідних країнах світу. Саме TASER.

«Електрошокери довели свою ефективність та пройшли міжнародні дослідження, які доводять, що в 65% використання пристрою нанесло б менше травматизму, ніж інші спеціальні засоби – гумові кийки, газові балончики. Крім того, є суперечності, ніби-то електрошокери несуть загрозу здоров’ю людини. Але статистика досліджень говорить, що можливість летального випадку – 6,5 випадків на мільйон використань», - додав він.

Нагадаємо, раніше заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко заявив, що кожен факт застосування електрошокерів буде перевірятись як керівництвом поліції, так і прокурором, тому права громадян від незаконного використання цього спецзасобу будуть захищені Законом.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали
Діяльність