Контраст
Шрифт

Оперативники Нацполіції викрили посадовців державних підприємств у незаконній вирубці лісу на 13 мільйонів гривень

clock
23.07.2021 11:24

Крім того, правоохоронці попередили незаконну порубку лісу ще на 1,5 мільйона гривень. Зокрема задокументовано факт підроблення документів для здійснення порубки лісових насаджень, які не підлягали видаленню. Наразі семи фігурантам оголошено підозри.

Оперативники Департаменту забезпечення діяльності, пов’язаної з небезпечними матеріалами, Національної поліції України та слідчі Державного бюро розслідувань у Києві  встановили, що упродовж трьох років лісничі державного підприємства Київщини за попередньою змовою здійснювали незаконні суцільні санітарні порубки на земельних ділянках загальною площею близько 8 гектарів. При цьому процедура оцінки впливу на довкілля не проводилася та відповідні висновки не отримувалися. Сума збитків, завдана державі, становить 13 мільйонів гривень. Зазначені збитки, нараховані Державною екологічною інспекцією України, підтверджені екологічно-інженерною експертизою, проведеною Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз Міністерства юстиції України.

Під час досудового розслідування правоохоронці встановили нові факти злочинної діяльності підозрюваних. Зокрема фігуранти готувалися до незаконної порубки лісу ще на трьох ділянках. Поліцейські виявили документи, в які фігуранти внесли неправдиві відомості. У результаті зловмисники отримали дозвіл для здійснення вирубки лісових насаджень, які насправді не потребували застосування заходів з поліпшення санітарного стану та не підлягали видаленню. Відтак правоохоронці попередили незаконну порубку лісу на понад 1,5 мільйона гривень.

Наразі семи службовим та посадовим особам, які причетні до скоєння правопорушень, повідомлено про підозру. Дії зловмисників кваліфіковані за  ч. 2 ст. 28 ч. 1 (Вчинення кримінального правопорушення групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ст. 366 (Службове підроблення) та за ч. 4 ст. 246 (Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу) Кримінального кодексу України. Санкції статей передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях здійснюється Київською обласною прокуратурою. Оперативне супроводження забезпечують співробітники Департаменту забезпечення діяльності, пов’язаної з небезпечними матеріалами, Національної поліції України.

Управління комунікації

Національної поліції України

WKONymQcvAWcHVOcCd9D8z1mVPwHSvvheVK3qmvA.jpg

YIQYZVAZbAFw2fgOvubygRgojQ54BFLORmTdnVdc.jpg

Схожі матеріали
Діяльність