Контраст
Шрифт

Національна гвардія України та Карабінери Італії розширюють співробітництво

clock
31.03.2021 08:46

30 березня командувач Національної гвардії України Микола Балан підписав Меморандум про взаєморозуміння між Національною гвардією України та Військами карабінерів Міністерства Оборони Італійської Республіки. Підписання відбулося на виконання домовленостей, досягнутих в серпні 2020 року під час засідання Українсько-Італійської Ради з економічного, промислового та фінансового співробітництва (де співголовою від Української сторони є міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков).

У зв’язку з обмеженнями, пов’язаними із запобіганнями поширенню COVID-19, Меморандум спочатку було підписано Генеральним командувачем Військ карабінерів Італійської республіки і передано дипломатичною поштою для підписання командувачем Національної гвардії України.

Підписання Меморандуму – важлива подія для Національної гвардії України. Реалізація його положень сприятиме виконанню завдань Стратегії національної безпеки України щодо розвитку НГУ з урахуванням досвіду держав-членів ЄС, посилення її інституційної спроможності до виконання завдань за призначенням, а також – Стратегії деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя у частині підготовки Національної гвардії України до виконання поставлених завдань.

Меморандум передбачає посилення співпраці щодо професійної підготовки і нарощування потенціалу обох структур за такими основними напрямками:

  • боротьба з тероризмом;
  • охорона громадського порядку, зокрема і під час масових заходів та припинення масових заворушень;
  • стабілізаційні поліцейські заходи в постконфліктному середовищі;
  • обмін досвідом, особливо у галузі реформування професійної підготовки відповідно до міжнародних стандартів, а також – надання допомоги в нарощуванні потенціалу в галузі забезпечення безпеки;
  • спільна участь у проєктах, що фінансуються національними та міжнародними партнерами чи донорами.

Підписаний документ набрав чинності та діятиме, поки сторони не вирішать його переглянути.

Розширення співпраці із Військами карабінерів Італійської Республіки сприятиме впровадженню в діяльність Національної гвардії України найкращих європейських правоохоронних норм і практик з метою розвитку необхідних спроможностей для забезпечення безпеки громадян та охорони громадського порядку.

Довідково

Протягом 2014-2020 років Національна гвардія України та Війська Карабінерів Італії співпрацювали у межах щорічного Плану двостороннього співробітництва між Збройними Силами Італії та Збройними силами України, зокрема проведено наступні заходи.

Практичне стажування з питань відпрацювання дій підрозділів Національної гвардії України з охорони громадського порядку при проведенні масових заходів (40 військовослужбовців), Нові Петрівці, Україна.

Практичне стажування інструкторів з гірської підготовки Національної гвардії України (10 чоловік) в Центрі гірської підготовки Військ Карабінерів Італії, м. Сельва-ді-Вальгардена.

Обмін візитами з метою вивчення досвіду з питань:

  • охорони громадського порядку в гірській місцевості;
  • діяльності кінологічних підрозділів;
  • охорони громадського порядку під час масових заходів;
  • вивчення італійської мови в навчальних закладах (центрах) Військ Карабінерів.

У 2019 році на запрошення Військ карабінерів Італійської Республіки у рамках роботи в Міжнародній асоціації сил жандармерії та поліції у статусі військової установи FIEP 10 військовослужбовців НГУ взяли участь у практичних навчаннях за напрямком підготовки до виконання завдань з підтримання/відновлення громадського порядку у Римі (Італійська Республіка).

Військовослужбовці НГУ також щорічно проходять підготовку в Центрі вдосконалення кваліфікації правоохоронних підрозділів з підтримання стабільності (CoESPU, м. Віченца, Італія) за напрямком  підготовки участі в міжнародних операціях з підтримання миру та безпеки.

Пресслужба НГУ

Схожі матеріали
Діяльність