Нацгвардія розширить співпрацю із Консультативною місією Європейського Союзу в Україні

clock
28.07.2021 09:33

Вчора відбулася зустріч командувача Національної гвардії України генерал-полковника Миколи Балана та Голови Консультативної місії Європейського Союзу в Україні (КМЄС) Антті Хартікайнена.
 
На початку заходу командувач НГУ ознайомив учасників зустрічі із основними завданнями, роллю та місцем НГУ в безпековому секторі держави, а також спектром завдань, які Національна гвардія виконує спільно із поліцією та в районі проведення ООС.

"Ми активно вивчаємо та впроваджуємо досвід європейських країн. Нацгвардія стала повноправним членом Міжнародної асоціації сил жандармерії та поліції в статусі військової установи FIEP у 2017 році. Ця подія свідчить про визнанням Національної гвардії України рівною серед аналогічних формувань країн Європи та світу і стала потужним імпульсом продовження реформ в НГУ, зокрема адаптації національної нормативно-правової бази відповідно до стандартів провідних країн світу", – зазначив генерал-полковник Микола Балан.

Сторони також поспілкувались про можливу співпрацю в регіонах, зокрема де є регіональні представництва КМЄС.

"Основний напрямок нашої роботи – це надання стратегічних консультацій щодо реформування сектору цивільної безпеки для розробки стратегій сектору цивільної безпеки, підтримка імплементації реформ через надання практичних консультацій, тренінгів, співпраця та координація для забезпечення координації реформ між українськими та міжнародними партнерами. КМЄС розпочала імплементацію нового трирічного мандатного періоду з переглянутою структурою та оновленими пріоритетами. Тож співпрацю із Нацгвардією буде значно розширено", – зазначив Антті Хартікайнен.
 
Своєю чергою Керівник операційного департаменту КМЄС в Україні Удо Моллер підкреслив, що важливою є і робота зі спільної оцінки ризиків при виконанні визначених завдань, де залучені різні відомства, а також питання координації та управління.

Учасники зустрічі обговорили способи поглиблення міжвідомчої співпраці, у тому числі через створення спільної робочої групи, до якої увійшли б представники НГУ, НПУ та КМЄС, що дасть змогу розробляти і координувати проведення спільних навчань та тренінгів за напрямками охорони громадського порядку, природних ресурсів, проведення карантинних заходів та стабілізаційних дій у постконфліктному середовищі, спільного виконання завдань на кордонах та під час забезпечення курортного сезону, а також впровадження гендерних підходів та проведення тренінгів для фахівців з комунікації.

Такий підхід дасть змогу підвищити взаємосумісність НГУ та НПУ під час виконання завдань, використання передового досвіду країн ЄС. Мова йшла також і про можливість використання навчальних центрів Національної гвардії України для проведення спільних міжвідомчих навчань.

Пресслужба НГУ

Схожі матеріали