Контраст
Шрифт

На Львівщині тривають Міжнародні польові навчання щодо реагування на надзвичайні ситуації хімічного, радіаційного та біологічного походження

clock
28.09.2021 09:38

27 вересня, в межах проєкту «EU-CHEM-REACT 2», на Львівщині розпочинаються Міжнародні польові навчання. На територію полігону, який розташований довкола адміністративно-побутового комплексу південного кар’єру ДП «Екотрансенерго» (поблизу Яворівського озера), прибули представники Республіки Польща, Литовської Республіки, Латвійської Республіки та Республіки Молдова, а також рятувальники та представники спецслужби України.

Колаборація п’яти держав має на меті вивчити та опрацювати процедури реагування на надзвичайні ситуації хімічного, радіаційного, біологічного походження. Ці навчання передбачають проведення командно-штабних і польових навчань для відпрацювання питань взаємодії служб цивільного захисту в Східній Європі й Механізму цивільного захисту Європейського Союзу та є продовженням першої частини навчань, які відбувались у 2018 році. Навчання триватимуть три дні.

Учасниками проєкту від України є Львівський державний університет безпеки життєдіяльності, ГУ ДСНС України у Львівській області, Львівська обласна державна адміністрація, ГУ НП у Львівській області, Патрульна поліція міста Львова, Державна прикордонна служба України, Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, Товариство Червоного Хреста України, ДСП «Львівський ДМСК», ДК «Українське державне об’єднання «РАДОН», а також 2-й Спеціальний центр швидкого реагування ДСНС України.

У навчанні беруть участь міжнародні організації, зокрема Міжнародний центр з хімічної безпеки (м. Варшава), Організації із заборони хімічної зброї, ООН, ОБСЄ та Інтерпол.

Навчання проходитиме під керівництвом модераторів, які контролюватимуть перебіг подій. Заходи відбуватимуться на декількох локаціях, а команди, визначені для реалізації дій, будуть розділені. За усім процесом навчань стежитимуть запрошені спостерігачі та представники міжнародних організацій.

На завершення кожного дня учасники братимуть участь у дебрифінгу, на якому буде обговорено перебіг дня, що минув, та озвучено недоліки, якщо такі будуть.
Учасники цих міжнародних польових навчань отримають колосальний досвід щодо взаємодії сил та засобів різних держав на транскордонній території.

Варто наголосити, що першочерговим у цих навчаннях є безпека всіх учасників на кожному етапі. З огляду на епідеміологічну ситуацію в країні та її щоденні зміни всі учасники, включаючи керівників навчань, волонтерів та спостерігачів, ознайомлені із міжнародними протиепідеміологічними правилами, правилами особистого захисту та носіння масок. Заходи безпеки та захисту від COVID-19 впроваджені на кожному етапі навчання. Вони включені до стратегії медіа та комунікацій.

За матеріалами ДСНС України 

Схожі матеріали
Діяльність