На Івано-Франківщині відбулись спільні навчання між румунськими жандармами та нацгвардійцями

clock
21.05.2021 13:07

Неподалік Івано-Франківська на базі Навчального центру Західного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України відбулись спільні практичні навчання між жандармерією округу Сату-Маре та військовою частиною 1241.
 
Спільне навчання проводиться рамках транскордонного співробітництва Національної гвардії України та Жандармерії Румунії.

«Це завершальний практичний захід у рамках одного із чотирьох проєктів міжнародного співробітництва між Національною гвардією України та Жандармерією Румунії «Зміцнення транскордонної безпеки», де військова частина 1241 є бенефіціаром», – розповів командир військової частини 1241 полковник Роман Науменко. – Спільне навчання проводиться по тематиці дій на прикордонній зоні, де сторони демонструють тактику своїх дій у разі перетинання невстановлених осіб державних кордонів. Надалі, ми також будемо проводити роботу по вдосконаленню наших можливостей».


Нацгвардійці продемонстрували румунським колегам обладнання, екіпіровку, спеціальну техніку та засоби, що використовуються ними для виконання завдань за призначенням. Окремо зупинились на обладнанні, яке дозволяє оперативно керувати діями підрозділів, які виконують завдання у відриві від пунктів постійної дислокації.

Окрім ознайомлення із різноманітними засобами для виконання завдань за призначенням, присутнім було продемонстровано практичні дії підрозділу Нацгвардії під час розшуку та затримання великої групи осіб, які в незаконний спосіб перетнули державний кордон України із суміжної держави.

Своєю чергою румунські жандарми продемонстрували нацгвардійцям тактику їхніх дій під час затримання злочинців, порядок обшуку затриманих, та дії у складі двох підрозділів, з метою затримання осіб, що незаконно перетнули державний кордон.

«Дуже радий що нам вдалося виграти цей проєкт із Національною гвардією України, яких ми вважаємо за гарних партнерів через їхню спроможність виконувати специфічні функції. Ми маємо спільні техніки і процедури у сфері охорони громадського порядку. Сподіваємося, що наш досвід буде корисним для впровадження в майбутньому у Національній гвардії України. Те що було продемонстровано Національною гвардією засноване на великому досвіді військової частини 1241 і є дуже корисним для нашої діяльності. Також в цьому проєкті обидві структури покращують технічну базу, яка потрібна для виконання як повсякденних завдань так і для оперативних підрозділів та підрозділів підтримки. Це також дає поштовх бути партнерами у майбутніх проєктах. Зважаючи на те що було сьогодні представлено, а саме техніка, тактика та спроможності Жандармерії Румунії та Національної гвардії України надає більше можливостей нашим військовим бути корисними для громадян у зоні нашої відповідальності. Кульмінацією реалізації нашого проєкту є сьогоднішні тактичні навчання. І вважаю що це надасть можливість надійно забезпечувати транскордонну безпеку. Дякую і сподіваюсь що в майбутньому ми будемо долучатися до спільних проєктів та заходів із Національною гвардією України», – розповів начальник Жандармерії Румунії округу Сату-Маре полковник Овідіу Попа.
Результатом проведення заходу є створення плану спільних дій у випадках загострення криміногенної та соціальної обстановки у прикордонних районах, де буде необхідність застосовувати сили та засоби з обох сторін.

Довідково:

Національна гвардія України вже не перший рік веде активне співробітництво з жандармерією Румунії. У період з 2011 року було реалізовано 4 спільних проєкти за тематикою підготовки особового складу до виконання завдань з охорони громадського порядку.

Завдяки реалізації вказаних проєктів:

– підготовлено понад 100 військовослужбовців відповідно до європейських практик для виконання завдань із забезпечення громадської безпеки;

– розроблено та внесено зміни до доктринальних документів, що регламентують діяльність підрозділів з охорони громадського порядку НГУ;

– у 2016 році створено гірсько-патрульну роту, яка виконує завдання із забезпечення правопорядку в прикарпатському регіоні, а також у взаємодії із правоохоронними органами та рятувальними службами бере участь у пошуку осіб, які заблукали або пропали безвісти в гірській місцевості.

Завдяки активній позиції жандармерії Румунії щодо підтримки Національної гвардії України та якісним змінам у її діяльності, які вдалося досягти внаслідок співпраці із румунськими колегами, у жовтні 2017 року Нацгвардія отримала статус повноправного члена Міжнародної Асоціації сил жандармерії та поліції у статусі військової установи (FIEP).

За підтримки жандармерії Румунії підготовлено та успішно реалізовується чотири спільних проєкти транскордонного співробітництва у рамках Спільної Операційної Програми Румунія-Україна 2014-2020, яка фінансується Європейським Союзом через Європейський Інструмент Сусідства і співфінансується країнами, які беруть участь у Програмі. Бюджет проєктів складає 5,5 мільйонів гривень.

Група інформації і комунікації Західного ТУ НГУ
 

Схожі матеріали