Контраст
Шрифт

На Донеччині поліцейські офіцери громад запобігли масштабним пожежам у природному середовищі

clock
03.04.2021 13:21

Під час патрулювання поліцейські офіцери Лиманської та Черкаської територіальних громад помітили великі займання сухої трави та комишу на територіях пасовищ. У селі Лозовому вогонь вже підійшов до господарських споруд. Не гаючи часу, до приїзду пожежних рятувальників, поліцейські розпочали боротьбу з вогнем за допомогою вогнегасників.

Завдяки спільним злагодженим діям рятувальників та поліцейських вогняну стихію вдалося приборкати. Поліція вживає заходів щодо встановлення паліїв.

Після ліквідації пожежі поліцейські офіцери провели профілактичні бесіди з місцевими мешканцями.

Нагадуємо, що під час випалювань сухостою гине насіння рослин як на землі, так і під землею. При сильній пожежі гинуть практично усі живі істоти, що живуть у траві та на поверхні ґрунту. Випалювання наносить пряму шкоду й здоров’ю людини, оскільки дим від спалювання трави їдкий, густий та отруйний. До того ж в покладах сухої трави часто таїться сміття, небезпечне для спалювання.

За спалювання сміття та трави передбачена адміністративна відповідальність. Згідно зі ст. 77-1 КУпАП "Самовільне випалювання рослинності або її залишків" штраф складає 3 060 – 6 120 гривень для громадян, 15 300 – 21 420 гривень – для посадових осіб.

Якщо дії спричиняють пожежу, то це вже тягне за собою кримінальну відповідальність за ст. 245 Кримінального кодексу України "Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу". Це правопорушення карається штрафом від 91 800 до 153 000 гривень, або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

За ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, передбачено від п’яти до десяти років позбавлення волі.

 

Управління превентивної діяльності
поліції Донецької області

 

Схожі матеріали
Діяльність