Контраст
Шрифт

МВС працює з ОТГ, щоб жертви домашнього насильства могли отримати допомогу скрізь – Денис Монастирський

clock
25.11.2021 16:38

Про це завив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський під час відкриття виставки «Річ у тім 2.0».

Щороку з 25 листопада до 10 грудня проходить Всесвітня акція «16 днів активізму проти насильства», мета якої – привернути увагу суспільства та підняти рівень обізнаності населення. Сьогодні Україна вкотре долучається до неї. У Києві, за ініціативи МВС, під патронатом Офісу Віце-прем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, за участі першої леді Олени Зеленської та Міністерства соціальної політики, стартувала виставка «Річ у тім 2.0».

«Насильство має різні прояви – жорстокість дітей до батьків, прояви агресії батьків до дітей. Це все бачать діти, які лишаються з цим протягом всього життя, які потім формують наше з вами суспільство. Коли ми проводимо такі заходи, як сьогодні, ми робимо крок до кращих цінностей. Держава планує в кожному обласному центрі України відкрити центри для тих, хто постраждав від домашнього насильства. Насильство у сім’ї стало видимим, поліція отримує більше заяв, а громадяни зрозуміли, що вони отримають допомогу, якщо вона їм знадобиться», - сказав Денис Монастирський.

Очільник правоохоронного відомства зазначив, що МВС зосереджує увагу на співпраці з регіонами:

«Більша кількість поліцейських проходить відповідну підготовку, щоб фахово реагувати на прояви домашнього насильства. Ми докладаємо максимальних зусиль, щоб таку допомогу отримували й у найменших населених пунктах. МВС бачить необхідність у реформуванні Ювенальної поліції. Ми запровадили новий проєкт «Вихователь безпеки», який покликаний реагувати на прояви насильства у школі. МВС буде робити все необхідне, щоб щодня проблема домашнього насильства мала своє вирішення».

Перша леді України Олена Зеленська наголосила, що з домашнім насильством можна боротися лише небайдужістю.

«Кожен четвертий, хто зіткнувся з домашнім насиллям, мовчить про це. Через страх, безпорадність, а ще гірше – через те, що вже змирився і вважає, що нічого не поробиш, що так має бути, – окреслила проблему Олена Зеленська. – Там, де людям важко говорити, за них заговорили речі. Кажуть, зброя в одних руках – захист, в інших – загроза. Так само, як виявилося, з будь-якими предметами», - сказала Олена Зеленська.

Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина наголосила, що домашнє насильство – це суспільна трагедія, яка торкається кожної третьої української родини:

«Цього року ми почали відмічати реальні зміни, які відбуваються у державі – злагоджена робота всіх служб і відомств, запрацювала «гаряча лінія», кількість звернень про випадки насильства невпинно росте».

Міністерка соціальної політики Марина Лазебна закликала громадян, які опинилися у полоні домашнього насильства, не мовчати, а звертатися до держави за допомогою, змінювати своє життя:«Кількість звернень до нас зросла на 45% за рік, у 5 разів частіше почали звертатися діти, у два рази частіше почали звертатися чоловіки».

Координаторка системи ООН в Україні Оснат Лубрані зазначила, що ООН пишається партнерством з державними органами України, громадськими організаціями та суспільством у питаннях протидії домашньому насильству.

«Пандемія COVID 19 збільшила кількість випадків домашнього насильства, кількість жертв зросла. Однак, ми сміливо можемо сказати, що в Україні з’явилося набагато більше можливостей для постраждалих від домашніх кривдників, розірвати коло, піти від кривдника і отримати допомогу від держави», - сказала вона.

Заступниця міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко, яка виступала модератором акції, запросила присутніх взяти участь у флешмобі:

«16 днів проти насильства – це не тільки інформаційні кампанії. Це дні активізму. Тому я хочу запропонувати всім присутнім на площі долучитися до флешмобу. Ми піднімемо догори помаранчеві долоньки. Помаранчевий колір – це колір боротьби проти насильства в усьому світі».

Цьогоріч в інформаційній кампанії «Річ у тім 2.0» взяли участь 16 українських зірок та відомих людей, які знялись у відеороликах та пропустили кожну історію крізь себе.

Назва “Річ у тім” - це гра слів, яка об’єднує концепцію виставки, на якій будуть представлені 16 реальних побутових предметів, які використовувалися як знаряддя насильства, та мовний зворот для пояснення проблематики насильства: “річ у тім, що домашнє насильство ближче, ніж здається”, “річ у тім, що люди, що пережили насильство, бояться про це говорити”, “річ у тім, що насильники не вважають себе насильниками” тощо.

Предмети, які представлені на цій виставці, мали місце в реальних подіях, пов’язаних з домашнім насильством, згідно з інформацією, наданою Національною поліцією України. Вони відбувалися у реальному житті в Україні. Заради спокою тих, хто пережив домашнє насильство, змінені лише деталі. Авторкою сценаріїв та режисеркою проєкту цього року виступить Ірина Цілик — лауреатка кінофестивалю «Санденс» (2020) за найкращу режисерську роботу у категорії світового документального кіно за стрічку «Земля блакитна, ніби апельсин».

У кампанії взяли участь Маша Єфросиніна, Дмитро Шуров, Злата Огнєвіч, Тоня Матвієнко, Сергій Кривцов, Сергій Дмитрієв, Катерина Молчанова, Ірма Вітовська, Леся Матвєєва, Анна Неплях, Ахтем Сеітаблаєв, Олександр Коляда, Олена Дашутіна, Оля Цибульська, Софія Андрухович, Артем Чех.

Протягом 16 днів (з 25 листопада до 10 грудня) виставка буде доступна для громадськості на 2-му поверсі ТРЦ “Гуллівер”. Відео, створені в межах кампанії «Річ у тім 2.0», можна переглянути на сайті https://richutim2021.rozirvykolo.org.

Нагадаємо, в Нацполіції постійно працюють мобільні групи реагування на випадки домашнього насильства. На сьогодні по всій території України їх функціонує 86. Вони працюють у 67 містах країни, там, де таких підрозділів немає, працюють інші представники поліції. За останні 10 місяців роботи Нацполіція отримала 267 тисяч заяв, це на 53% більше ніж за аналогічний період минулого року. На 50% збільшилась кількість складених адміністративних протоколів щодо домашніх кривдників. Винесено на 15% більше термінових заборонних приписів.

Департамент комунікації МВС України 

ФОТО Миколи Анацького

pk6m8clOjMDMbT43Pt1Ykckzq7400S5eZ2CNEONp.jpg

Y4i2DDfSBTDhHS4sNkWM08GJX5vNNaSS3IShP6SD.jpg

rLSo9mQ7BkAHvNWykCDvMdW2GR56EBM7ZvIamC1V.jpg

coXlhs0lemyCfwFaXMCLMPVV4LPMvzTgsgVS75So.jpg

Схожі матеріали
Діяльність