Контраст
Шрифт

МВС передало Національному музею Голодомору-геноциду ще 7 розсекречених кримінальних справ

clock
07.09.2021 14:32

Сьогодні, 7 вересня, у Києві відбувся Міжнародний форум «Масові штучні голоди: пам‘ятаємо, вшановуємо», присвячений пам‘яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 рр. та масових штучних голодів 1921-1923 рр. та 1946-1947 рр.

Мета Форуму - об‘єднати суспільство задля поширення правди про злочини, вчинені комуністичним тоталітарним режимом. Участь у заході взяли представники Верховної Ради та Уряду України, міжнародних, громадських організацій, наукової спільноти.

Під час Форуму заступниця міністра внутрішніх справ України Мері Акопян передала Національному музею Голодомору-геноциду ще 7 розсекречених кримінальних справ.

«МВС разом з іншими інституціями та партнерами піклується про збереження культурної спадщини. Ми здійснюємо відбір, збереження та цифровізацію історичних документів, які сьогодні є у фондах державного архіву МВС. Сьогодні ми передаємо музею електронні та паперові копії ще семи розсекречених кримінальних справ, які стосуються конкретних людей, конкретних засуджених. Я переконана, що наша спільна робота сприятиме появі фундаментально нових досліджень, встановлення історичної справедливості та збереження історичної пам’яті», - заявила Мері Акопян.

Нагадаємо, між Міністерством внутрішніх справ та Національним музеєм Голодомору- геноциду було підписано Меморандум про співпрацю у напрямку надання доступу до раніше засекречених архівних матеріалів. Раніше в рамках цієї співпраці музей отримав дві оцифровані копії розсекречених архівних матеріалів кримінальних справ.

«Голодомор був і є злочином, що не має терміну давності. Дуже важливо зберегти пам'ять українського народу про ті часи, відновити історичну та соціальну справедливість щодо жертв репресій. Завдання нашого покоління - берегти та розвивати нашу національну пам'ять, історичну та культурну спадщину Української нації, сприяти національно патріотичному вихованню дітей та молоді», - підкреслила заступниця міністра внутрішніх справ.

Під час вчинення злочину геноциду в 1932-1933 рр. в УСРР та на етнічних землях і місцях компактного проживання українців в СССР було комуністичний тоталітарний режим знищив 10 млн 500 тис. українців, з них 4 млн українських дітей.

Департамент комунікації МВС України

Фото Олега Супруна

Схожі матеріали
Діяльність