Контраст
Шрифт

Комітет Верховної Ради з правоохоронної діяльності підтримав законопроєкт №5798 про запуск системи громадського контролю дорожнього руху

clock
16.12.2021 10:04

Мета цього законопроєкту — докорінне зменшення кількості аварій та смертності на дорогах, збільшення прозорості роботи Національної поліції України.

Документ дасть можливість  громадянам фіксувати  на свої смартфони порушення водіями декількох особливо небезпечних порушень правил дорожнього руху, таких як: проїзд на червоне світло, перетинання подвійної суцільної смуги, порушення правил проїзду через залізничні переїзди. 

Що  зміниться для учасників дорожнього руху, якщо законопроєкт 5798 буде прийнято Верховною Радою? 

На сьогодні участники дорожного руху нічого не можуть зробити, у випадку коли бачать брутальні порушення ПДД іншими учасниками  руху. А безкарність на дорогах призводить до масової загибелі людей. 

Нагадаємо, що за 2020 рік на автошляхах України загинуло понад 3500 осіб, а з 1991 року на дорогах втратили свої життя вже понад 180 тисяч українців. 

У разі прийняття законопроєкту №5798, участники  дорожнього руху зможуть фіксувати порушення інших руху на свої смартфони та миттєво надсилати відеодокази порушень ПДД до Національної поліції. 

Законодавчі зміни та сучасні технології роблять механізм подання та обробки заяв максимально швидким, прозорим і результативним. 

Закон дасть змогу поліції виписувати на ім’я власника автівки електронну постанову про накладення штрафу за порушення ПДР, зафільмовану на смартфон. 

Власник авто отримуватиме на свій смартфон  або поштою  повідомлення про порушення правил дорожного руху та отримає відео момента порушення. 

Якщо за кермом був не він, то власник може повідомити особу, якій він довірив своє авто, про необхідність сплатити штраф. 

У законопроєкті також чітко визначений перелік типів порушень, які можна буде зафіксувати за допомогою застосунку. Основна увага зосереджена на тих порушеннях, які призводять до численних жертв. Це проїзд на червоне світло, розвороти через подвійну суцільну смугу, порушення правил проїзду залізничних переїздів, а також ненадання переваги в русі автомобілю швидкої допомоги. 

В ході палкої та аргументованої дискусії  депутати також вирішили, що винагороди для тих хто зафіксував порушення ПДД у вигляді 10% від суми сплаченого штрафу не буде. Необхідні зміни до законопроекту будуть внесені шляхом подання правок до другого читання.
 
Які основні переваги законопроєкту 5798 ? 

● Невідворотність покарання.  Неважливо, чи є на дорозі поліція або камери. Порушення ПДР бачать усі водії поруч тому, порушник буде покараний за те, що створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху.
 
● Рівність перед законом усіх громадян. Неважливо, хто ти, якщо ти порушуєш ПДР. Якщо порушив депутат, поліцейський, міністр чи суддя, — всі будуть відповідати за свої дії так само, як і будь-який громадянин України. 
 
● виконання конституційного принципу народовладдя. Кожен зможе прийняти участь в тому, щоб порушники правил дорожного руху були притягнуті до відповідальності, а дороги України стали більш безпечними. 

Мінімальні витрати.

З боку держави потрібні будуть тільки мінімальні витрати на обробку даних від системи. Її можна запустити лише за один день та охопити всі дороги України. 
Порушувати ПДД стане не вигідно тому, що вирогідність бути зафіксованим під час правопорушення буде значно більше, коли контроль на дорозі будуть здійснювати не тільки поліцейскі , а і сотні тисяч небайдужих громадян.

Схожі матеріали
Діяльність