Київський Інститут НГУ стане потужним закладом для здобуття якісної вищої освіти – Микола Балан

clock
20.05.2021 15:14

Кабінет Міністрів України утворив Київський інститут Національної гвардії України. Відповідне рішення ухвалено на засіданні уряду в середу 19 травня.

Зокрема, Кабмін схвалив утворення вищого навчального закладу Київського інституту Нацгвардії України шляхом виділення Київського факультету Національній академії НГУ зі складу Національній академії НГУ.

Така реорганізація впорядкує процес здійснення освітньої діяльності закладом вищої освіти, що знаходиться у сфері управління Міністерства внутрішніх справ та її приведення у відповідність до вимог Закону України «Про вищу освіту». А також задовільнить потребу в підготовці висококваліфікованих кадрів для комплектування посад офіцерського складу Національної гвардії України.

За словами командувача НГУ, відповідно до закону на Національну гвардію покладено функції не лише військового, а й правоохоронного характеру. НГУ постійно взаємодіє із іншими підрозділами МВС та виконує ряд спільних завдань. Тому для ефективної та професійної роботи необхідно мати спроможності для підготовки кваліфікованих фахівців. Він зазначив, що створення Київського Інституту Національної гвардії України дасть змогу зробити вагомий внесок для забезпечення правопорядку та безпеки наших громадян, а також сформує ще один потужний осередок для здобуття якісної вищої освіти.

Національна гвардія як військове формування з правоохоронними функціями постійно працює над вдосконаленням системи нормативно-правового забезпечення діяльності та підготовки особового складу, аби ефективно виконувати завдання із захисту держави та її громадян. Наразі підготовку здобувачів вищої освіти для потреб НГУ, що стосується військових спеціальностей, забезпечує Національна академія НГУ, а також вищі військові навчальні заклади Збройних Сил України. Разом з тим підготовка здобувачів вищої освіти за правоохоронним напрямком для потреб НГУ здійснювалась виключно на Київському факультеті, що не давало змогу в повному обсязі задовольняти потреби в підготовці вищезазначених фахівців, – зазначив командувач НГУ генерал-полковник Микола Балан.

Нагадаємо, що на саміті директорів і командувачів Асоціації сил жандармерії і поліції країн Європи і Середземного моря в статусі військової установи (FIEP) 16 жовтня 2017 року в місті Амман (Йорданія) було ухвалено рішення про надання Національній гвардії статусу повноправного члена Асоціації. Отримання Національною гвардією України цього статусу є результатом наполегливої роботи на шляху реформування в рамках Євроатлантичного курсу держави. Ця подія стала імпульсом і чітким сигналом до продовження реформ у Національній гвардії України, адаптації національного законодавства України до демократичних норм та стандартів провідних країн світу.

На виконання Указу Президента України «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 14 вересня 2020 року «Про Стратегію національної безпеки України» в частині що стосується забезпечення розвитку НГУ з урахуванням досвіду держав-членів ЄС, посилення її інституційної спроможності у виконанні завдань за призначенням. А наявність ВВНЗ для підготовки фахівців з вищою юридичною освітою був одним із критеріїв щодо визнання НГУ повноправним членом FIEP.

Національна гвардія готова до втілення у життя цього рішення. У рамках підготовки до створення Інституту було проведено комплекс заходів щодо забезпечення виконання існуючих вимог до закладу вищої освіти, поступової розбудови інфраструктури майбутнього навчального закладу та забезпечення кадрового потенціалу.

Для реалізації практичної складової навчальних дисциплін спрямованих на формування у здобувачів вищої освіти індивідуально-психологічних, загальновійськових, тактичних та тактико-спеціальних компетентностей на території Київського факультету утворено тактичне містечко та спеціальна смуга перешкод.

При проведенні практичних занять з навчальних дисциплін військового спрямування використовується навчально-матеріальна база Міжнародного міжвідомчого багатопрофільного центру підготовки підрозділів Національної гвардії України «Старе» та інших військових частин Київського гарнізону.

Разом з тим, проводиться робота з удосконалення освітнього процесу та розбудови навчальних об’єктів для забезпечення розвитку Національної гвардії України з урахуванням досвіду держав – членів ЄС. Це стосується й залучення можливостей Консультативної Місії ЄС в Україні, Канадської поліцейської місії в Україні для підготовки фахівців для  НГУ, у тому числі здобувачів вищої освіти за правоохоронним напрямком, створення відділення мовної підготовки, де здійснюється навчання офіцерського складу за шкалою стандартизованих мовних рівнів, які відповідають стандарту НАТО STANAG 6001;

І досить важливим аспектом для майбутнього навчального процесу є досягнення домовленості з Відділом оборонного співробітництва при Посольстві США в Україні щодо надання для потреб Київського факультету сучасної мовної лабораторії із спеціалізованою літературою та програмним забезпеченням в рамках міжнародної технічної допомоги від Уряду США.

Пресслужба НГУ

Схожі матеріали