Контраст
Шрифт

Кіберполіція у Харкові викрила 17-річного хлопця, який не просто підробив «Дію», а й створив найбільший канал розповсюдження підробки – Ігор Клименко

clock
03.11.2021 13:21

Минулого тижня обговорювали юного умільця, який створив фейкову «Дію». Як виявилося, він такий не один. Кіберполіція у Харкові викрила 17-річного хлопця, який не просто підробив «Дію», а й створив найбільший канал розповсюдження підробки.

Про це заявив голова Нацполіції Ігор Клименко.

«На його телеграм-бот і канал, які вже заблоковані, було підписано понад 20 тисяч осіб. Через чати можна було за 200 грн отримати доступ до фейкової Дії, а 300 грн – оформити підроблений сертифікат про вакцинацію від COVID-19, а за 100 грн – фальшиве посвідчення водія», - сказав очільник поліції. 

За словами Ігора Клименко, система працювала за концептуально новою схемою: дані користувачів зберігалися на сервері, що генерував імітуючу веб-сторінку додатку «Дія», і там можна було змінювати будь-яку інформацію про себе. Крім цього, веб-платформа відображала підробний QR-код, який після сканування навіть демонстрував сторінку його успішної валідації. 

«Визнаю, це чудова робота юного хакера. І навіть наша публікація виглядає як своєрідна реклама його навичок. 

Але принцип невідворотності покарання має працювати: він порушив закон, спекулюючи на складній ситуації в державі, тож має понести відповідне покарання», - додав він. 

Нагадаємо,  27 жовтня кіберполіція у співпраці з представниками Мінцифри викрили 21-річного чоловіка, який самотужки розробив застосунок для смартфонів. За дизайном він був ідентичним із державним застосунком Дія. У фейковій програмі користувачам надавалася можливість створити собі будь-який документ із представлених в офіційному програмному забезпеченні. Зокрема, користувачі могли змінити свій вік, додати будь-яке фото або підробити сертифікат про вакцинацію від Covid-19. Проте, у розробки не було доступу до жодного з держреєстрів, а під час першої ж його перевірки можна було викрити підробку. 

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали
Діяльність