Контраст
Шрифт

На Донеччині відкрили меморіальну дошку на честь міністра внутрішніх справ УНР - уродженця регіону

clock
08.12.2021 13:59

Борець за незалежність України, перший міністр внутрішніх справ незалежної України, автор понад 60 наукових робіт Олександр Мицюк народився в смт Олександрівка на Донеччині. Пам'ять правоохоронця-патріота вшанували сьогодні, 8 грудня, в його рідному селищі керівництво МВС та поліцейські Донецької області.

Участь в урочистостях взяли перший заступник міністра внутрішніх справ України Євгеній Єнін, начальник Головного управління Нацполіції в Донецькій області Руслан Осипенко, заступник голови Донецької облдержадміністрації Вадим Філашкін, голова ГО «Українська ініціатива» Юрій Косенко.

Меморіальну дошку в пам’ять міністра УНР Олександра Мицюка, який обіймав цю посаду в 1918-1919 роках, встановлено на будівлі відділення поліції № 1 Краматорського районного управління поліції (смт Олександрівка).

Перший заступник глави МВС наголосив на великому внеску вихідця з Донеччини в розбудову української державності, що суперечить наративам РФ.

«Приклад Олександра Мицюка – це свідчення того, що українська душа проявляється і на Донеччині, і на Закарпатті, і в Одесі, і на території північних регіонів нашої держави. З історичних дописів ми бачимо, що ще 100 років тому він чітко усвідомлював всю сутність московського більшовицького режиму. Ми маємо знати, шанувати своїх героїв і брати приклад, тому що головна битва за незалежність ще попереду», - зазначив Євгеній Єнін.

Голова ГО «Українська ініціатива» зазначив, що коріння сучасних державних інституцій було закладене під час перших визвольних змагань 1917- 1921 років, і серед державних діячів того часу є ціла плеяда мешканців Донецької та Луганської областей.

«Олександр Мицюк був сином простого селянина з Донеччини, а його життєвий шлях присвячений одній меті – боротьбі за незалежність України. Він є одним із батьків-засновників сучасного українського міністерства внутрішніх справ, міністром-практиком, який втілював реформи в складних умовах, а також вченим. Одним з перших він усвідомив злочинну, агресивну сутність концепції «русского мира» та передбачив, що буде далі», - повідомив Олександр Косенко.

Присутні вшанували свого співгромадянина покладанням квітів.

Олександр Мицюк народився в 1883 році в селищі Олександрівка на Донеччині. Є соратником багатьох відомих діячів української революції, перебував у засланні. Коли розпочалися визвольні змагання 1917-1921 років, одразу долучився до них. Обіймав різні державні посади, зокрема міністра внутрішніх справ (1918-1919 рр).

Відомий науковець - юрист, економіст, соціолог. Професор, викладав у декількох вишах, а також був ректором українського вільного університету в Празі (Чехія).

Відділ комунікації поліції
Донецької області

Схожі матеріали
Діяльність