Ігор Клименко закликав мешканців прикордонних з РБ районів повідомляти в поліцію, якщо з’являються незнайомці

clock
19.11.2021 14:01

Вчорашня поява «туристів» на Чернігівщині свідчить про те, що вже намагаються прощупати рівень захищеності наших кордонів. І хоча поки руху мігрантів не зафіксовано, однак треба бути готовими до провокацій. 

Про це заявив голова Нацполіції Ігор Клименко, який проінспектував сьогодні ділянку держкордону на Житомирщині. 

«В цій області понад 250 км державного кордону з Республікою Білорусь. Тут працюють посилені спільні патрулі поліцейських та прикордонників, щоб цілодобово відслідковувати ситуацію. Допомогти правоохоронцям можуть і місцеві мешканці. Якщо в населених пунктах з’являються незнайомці, краще відразу повідомити про це поліцію. Ми перевіримо, хто вони і з якою метою прибули»,  -сказав очільник Нацполіції. 

Він висловив сподівання, що серед місцевих не виявиться тих, хто захоче зрадити інтересам населення і держави, організовуючи нелегальні переходи через кордон. Та нагадав про персональну кримінальну відповідальність в такому разі: «Ми чітко відслідковуємо такі речі. Бо жодні гроші не вартують безпеки громадян».

Сьогодні, 19 листопада, голова Нацполіції провів у м. Овручі координаційну нараду з керівниками правоохоронних органів області щодо ситуації поблизу державного кордону України з Білоруссю. Попередження можливих ускладнень та відповідне реагування на події – першочергові завдання, озвучені під час зустрічі. 

«Наша спільна мета - забезпечити безпеку людей та визначити максимально ефективні дії для попередження нелегальної міграції. Злагоджена взаємодія між правоохоронними органами і повна комунікація з місцевими жителями  допоможуть нам у цьому», - сказав Ігор Клименко. 

Окремо голова Нацполіції акцентував на необхідності дотримання прав і свобод громадян під час вказаних заходів.

Готовність до несення служби у складі спільних патрулів поліцейських та прикордонників керівник НПУ перевірив безпосередньо у пункті пропуску «Виступовичі».

Також Ігор Клименко анонсував проведення уже наступного тижня на Житомирщині практичного етапу відповідних навчань усіх підрозділів системи МВС із залученням місцевих громадських формувань.

Нагадаємо, Державна прикордонна служба України попередила спробу іноземних громадян з Близького Сходу потрапити в Україну з Республіки Білорусь.

За більш ніж вигаданою метою поїздки сьогодні вони намагалися перетнути кордон у пункті пропуску на Чернігівщині. 15 іноземців прямували рейсовим автобусом з Мінська. Під час заходів прикордонного контролю громадяни говорили військовослужбовцям ДПСУ, що прямують в нашу державу з метою туризму. Проте, у ході додаткової перевірки охоронці кордону з’ясували, що іноземці, серед яких четверо підлітків, кілька тижнів тому прилетіли в столицю Білорусі та одразу ж попрямували у Гродненську область.З їх слів оглянувши «визначні пам’ятки» на заході сусідньої республіки мандрівники вирішили завітати ще й в Україну.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали