Ігор Клименко: Поліція та громада – партнерство заради безпеки

clock
07.12.2021 12:05

"Безпечна громада" – концепція, яку Міністерство внутрішніх справ України та Національна поліція поетапно втілюють в життя. Це виражається у сталому збільшенні кількості поліцейських офіцерів громади, які виступають своєрідним осередком безпеки на ввіреній території. Тож сьогодні, в День місцевого самоврядування, поговоримо про здобутки та перспективи проєкту "Поліцейський офіцер громади" та напрями співпраці з керівництвом територіальних громад. Про це сьогодні, 7 грудня, розповів в інтерв'ю інформаційному агенству Інтерфакс-Україна  Глава Нацполіції Ігор Клименко.

Отже, чим відрізняється поліцейський офіцер громади від звичайного дільничного? Перш за все тим, що він сам проживає на території громади. Тобто добре розуміє і відчуває потреби громадян. Кому потрібна турбота, кому підтримка, а кому – додатковий, подекуди суворіший нагляд.

Свій поліцейський у громаді – це завжди оперативна реакція на проблему та впевненість у безпеці мешканців. Нині в Україні налічується 755 діючих ПОГів. Вони обслуговують 440 територіальних громад, а це – понад 8 мільйонів громадян.

Наша мета – вийти до кінця 2022-го року на кількість 2000 поліцейських офіцерів громади. Ми готові забезпечити якісно підготовленими кадрами. ПОГи проходять спеціальне навчання, де опановують необхідні знання та навички, які знадобляться під час несення служби в територіальних громадах.

Звісно, територіальна громада теж має фінансово залучитися в проєкті. Але всі витрати на  створення умов для несення служби в громаді в майбутньому компенсуються належним рівнем безпеки та правопорядку. Це стане стимулом для поліцейського працювати краще, бо комфорт несення служби та навіть його перебування на посаді напряму залежатиме від того, наскільки задоволеними будуть його роботою місцеві мешканці.

Але яким чином можна виміряти безпеку? Єдина цифра, яку можна вивести – це рівень злочинності в конкретній територіальній громаді. Точніше, як він змінився із приходом ПОГа.

Візьмемо для прикладу Корнинську громаду з Рівненщини, яка об’єднує 5 сіл. З квітня 2020 року з появою на території громади  ПОГів на 27% зменшилась кількість заяв та повідомлень про кримінальні правопорушення. Не зареєстровано жодного вбивства, пограбування, фактів спричинення тяжких тілесних ушкоджень та розбійних нападів. Удвічі зменшилась кількість учинених крадіжок та в чотири рази менше скоєно крадіжок з проникненням  до помешкання громадян.

Або ж Богданівська територіальна громада Дніпропетровщини, де ПОГи працюють ще з 2019 року. За час їх служби рівень злочинності зменшився на понад 20% та більш як вдесятеро збільшилася кількість виявлених адміністративних правопорушень.

В рамках проекту "Безпечне середовище" створено систему відеоспостереження на території громади та встановлено 17 камер. Минулого року наші міжнародні партнери з ІСІТАР провели опитування серед місцевого населення, яке показало вражаючі результати – 82% довіри до поліції.

Ці дані на прикладі двох громад якнайкраще демонструють ефективність наявності поліцейських офіцерів в громадах.

Однак не лише один ПОГ може забезпечити безпеку в громаді. Безумовно, поліцейський є центром цього процесу. Однак має бути єдиний комплекс заходів, який дозволить підтримувати правопорядок в громаді. Один із них – це встановлення систем відеоспостереження.

Всього в Україні налічується понад 39 тисяч камер відеоспостереження, дані з яких може використовувати Нацполіція. При цьому майже 25 тисяч з них встановлені саме органами місцевої влади та місцевого самоврядування саме з ініціативи поліції.

Чому це важливо? Та тому що в рази збільшується кількість розкриття злочинів. Це ми спостерігаємо в тих регіонах, де активно розвивається система відеоспостереження. Там 60-70% тяжких та особливо тяжких злочинів розкриваються саме за допомогою відео, отриманого з камер.

Як приклад глибокої співпраці в цьому напрямку можу відзначити Дніпропетровську область, в якій протягом цього року встановлено понад 800 відеокамер. Загальна їх кількість в регіоні наразі становить більш як 2800.

Також майже 800 камер цьогоріч доплюсувалися на Одещині, збільшивши загальну кількість до понад 2 тисяч чотирьохсот.

Зрозуміло, що це затратна справа. Але чи можливо визначити ціну безпеки та правопорядку? Звісно, ні. Бо це – людські життя та благополуччя громадян.

Саме тому Національна поліція зацікавлена в тому, щоби програма багатокомпонентна програма "Безпечна громада" продовжувала ефективно працювати. І поліцейські офіцери громади, як правоохоронці нової генерації, з новими підходами до роботи та філософією служби, є основними дійовими особами в цьому процесі.

Вони вже формують міцний базис на місцях, щоби в майбутньому побудувати систему колективної безпеки, яка об’єднуватиме усі територіальні громади України. Це наша спільна з керівниками громад ціль задля створення єдиного безпекового простору в державі, де кожен почуватиметься захищеним.

Схожі матеріали