Контраст
Шрифт

Головне про роботу гвардійських мобільних блокпостів у районі проведення ООС

clock
13.04.2021 11:52

Мобільні блокпости з’явились у районі проведення операції Об’єднаних сил у 2018 році. Це дозволило суттєво скоротити число стаціонарних блокпостів, і при цьому підтримувати безпекову ситуацію у регіоні на належному рівні. Сьогодні, коли відбувається нарощення «гібридного» тиску на місцеве населення з боку російських окупантів, а також зростає кількість провокацій проти захисників України, їхня актуальність
зростає.


Знак «Стоп», екіпіровані та озброєні стрілецькою зброєю військовослужбовці, бронеавтомобіль з увімкненими проблисковими маячками. Усе це – вірні ознаки, що перед  Вами – мобільний блокпост.

Він не передбачає створення різноманітних фортифікаційних споруд, довготривалих укріплень, інженерних загороджень, на відміну від стаціонарного блокпоста. Перевірка документів та поверхневий огляд транспортних засобів на наявність зброї та боєприпасів проходить порівняно швидко та за стандартною процедурою.

Водій бачить знак «Стоп» і зупиняється. Вимикає двигун. Я повідомляю, що несу службу на мобільному блокпосту та прошу громадянина надати документи, що посвідчують особу та документи на машину. Якщо питання не виникають, то людина спокійно продовжує свій  маршрут», – пояснює військовослужбовець НГУ Тимофій. «Ми здійснюємо контрольно-пропускний режим. Проводимо поверхневий огляд транспортних засобів. Перевіряємо громадян за базою даних МВС. Якщо виявляємо особу причетну до незаконних збройних формувань, то ми блокуємо її транспортний засіб та викликаємо співробітників Національної поліції. Всі наші дії у даному випадку є регламентованими та документуються»
Обов’язковим атрибутом мобільного блокпоста є бронеавтомобіль. При цьому він служить не лише засобом доставки особового складу на місце виконання бойових завдань.

 «Ми можемо перекрити дорогу, або ж переслідувати транспортний засіб, якщо він не зупинився. У нас у минулу ротацію були два випадки переслідування», – розповів гвардієць з позивним «Вій».

Блокпости, зокрема мобільні, – незмінний атрибут територій, де є високий рівень терористичної загрози чи тривають військові дії. Тут можуть здійснюватися не лише фільтраційні заходи, але й часткове чи повне припинення руху за певним напрямком. Це може статися у разі виявлення небезпеки для життя та здоров’я громадян, наприклад, у разі різкого погіршення оперативної обстановки.

Аналогічні вимушені заходи вживалися військами коаліції у Іраку, стабілізаційними силами під час Югославського конфлікту та під час здійснення різноманітних поліцейських місій. Так в Ізраїлі, блокпости використовуються поліцейськими та військовими, не лише аби протидіяти проявам тероризму, але для забезпечення вимог суворого карантину.

ДОВІДКОВО: З початку квітня гвардійцями у районі проведення ООС силами мобільних та стаціонарних блокпостів перевірено 65717 транспортних засобів та 88123 осіб. Затримано у підозрі за адміністративні правопорушення 420 осіб, за підозрою у скоєнні злочинів
27 осіб, з них громадян які підозрюються у причетності до НЗФ – 7 осіб та вилучено понад 20 грам різних речовин подібних на наркотичні, а також виявлено автомобіль, який знаходився в розшуку.

Наша робота – Ваша безпека!

Пресслужба угруповання НГУ в ОС

Схожі матеріали
Діяльність