Контраст
Шрифт

Бійці ДСНС удосконалюють майстерність під час тактико-спеціальних навчань

clock
29.04.2021 09:29

Тактико-спеціальні навчання, тренування та практичні заняття з населенням займають важливе місце у діяльності Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Окрім того, що такі заходи допомагають вогнеборцям удосконалювати власну професійну майстерність, також дозволяють відпрацювати спільні дії разом з іншими екстреними службами та працівниками об'єктів в умовах надзвичайної події чи ситуації.

Так, 27 квітня у Дніпрі було проведено спеціальні об’єктові навчання з питань цивільного захисту на базі ТОВ "Фрост", під час яких відпрацьовано ліквідацію можливої надзвичайної ситуації на хімічно-небезпечному об'єкті. За тактичним задумом, в результаті розгерметизації колонки прямої дії лінійного ресиверу сталася аварійна ситуація з викидом аміаку. Спрацювала автоматизована система раннього виявлення витоку аміаку та оповіщення персоналу про надзвичайну ситуацію. У зв’язку із виникненням аварійної ситуації було проводено оповіщення керівництва підприємства та аварійних служб. Підрозділи, які прибули на уявну надзвичайну ситуацію, силами та засобами провели роботи з осадження хмари аміаку та накладання бандажу на місце його викиду. Після проведення навчань працівники комплексу ознайомили особовий склад оперативно-рятувальної служби з технологічним обладнанням по застосуванню аміаку та підвели підсумки навчання.

Водночас, у Індустріальному районі міста Харкова рятувальники провели тактико-спеціальні навчання з гасіння умовної пожежі на території промислово-складської бази нафтопродуктів. Головна мета навчань полягала у перевірці дій адміністрації об’єкту під час виникнення екстреної ситуації, а також відпрацюванні особовим складом дій з проведення аварійно-рятувальних робіт та гасіння складних пожеж. Згідно з тактичним задумом, умовна пожежа виникла в резервуарі з бензином. В результаті вибуху виникла деформація даху резервуара. Стала загроза розливу бензину по всій площі обвалування та виникнення загоряння інших резервуарів, які знаходяться в межах обвалування. Виявивши загоряння, персонал одразу сповістив про це оперативно-рятувальну службу. На виклик одразу прибули рятувальники. Було здійснено оперативне розгортання, поставлено автоцистерни на пожежні гідранти та проведена пінна атака на «охоплений вогнем» резервуар. Із завданнями усі учасники навчань впорались.

У свою чергу в Миколаївській області днями рятувальники та лісники Братського, Веселинівського та Новоодеського районів відпрацювали дії з ліквідації гасіння лісової пожежі. Вогнеборці відточували майстерність із залученням пожежної й спеціальної техніки. Надзвичайникам та працівникам лісового господарства вдалося показати злагодженість дій і готовність до реагування на виклики.

А в Івано-Франківській області вогнеборці Надвірнянщини та захисники лісу тренувались гасити пожежі в лісових масивах із застосуванням переносного обладнання, інженерної техніки та спеціальної пожежної техніки на території природнього заповідника «ГОРГАНИ». За задумом навчань, внаслідок патрулювання рейдової групи було виявлено пожежу сухої трави з небезпекою подальшого розповсюдження в лісовий масив. Після зосередження необхідних сил і засобів спільними зусиллями пожежу вдалося ліквідувати. Завдання, які ставились перед пожежно-рятувальними підрозділами виконані в повному обсязі. Така співпраця – запорука вчасної ліквідації вогню з мінімальними втратами для природи й лісового господарства.

Тактико-спеціальні навчання, тренування, практичні заняття з населенням триватимуть і надалі на всій території країни, адже дають змогу не лише відпрацювати алгоритм дій у разі надзвичайної події, пересвідчитись у надійності рятувального обладнання, а й дозволяють продемонструвати громадянам необхідні дії у разі виникнення тієї чи іншої небезпечної ситуації.

Схожі матеріали
Діяльність