Контраст
Шрифт

У жовтні спустять на воду для випробувань перший з 20-ти патрульних катерів для Держприкордонслужби - Арсен Аваков

clock
25.06.2021 15:48

Три корпуси патрульних катерів французької компанії ОСЕА вже прийняті для встановлення обладнання та тестування систем. У жовтні розпочнуться випробування на воді. Поставка перших катерів в Україну очікується у грудні 2021року.

Заплановано, що у 2022 році прикордонники отримають дев’ять французьких 32-х метрових  катерів для посилення морської охорони. 

Загальна сума контракту – 136,5 мільйонів євро. 

Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков. 

Загалом до 2024 року прикордонники отримають 20 патрульних катерів компанії ОСЕА, п’ять із них будуть побудовані в Україні компанією «Нібулон». Окрім виробництва та поставок суден, проєкт включає систему сервісного обслуговування, підготовку членів екіпажу та технічного персоналу, а також технічну підтримку в Україні. 

«Радий повідомити, що корпуси трьох катерів французької компанії OCEA для Держприкордонслужби служби вже повністю готові. На них встановлюють обладнання та починають випробування на воді. Ми очікуємо, що наступного року систему охорони та захисту морських кордонів посилять дев’ять нових суден. Це легкі та маневрені катери з морського алюмінію, який дає меншу осадку та може працювати на мілководді. Це екологічні судна для тривалої експлуатації», - зазначив Арсен Аваков. 

Екіпаж цих кораблів – 13 осіб, дальність ходу близько 1200 морських миль, автономність від 7 до 10 діб. Всі кораблі будуть оснащені швидкісним rib човном українського виробництва. 

Він додав, що за контрактом п’ять суден буде побудовано у Миколаєві компанією «Нібулон». 

«Локалізація виробництва була ключовою вимогою цього контракту. Україна не тільки отримає нові катери, а й здобуде сучасні технології з будівництва кораблів, що дозволить  у подальшому самостійно обслуговувати судна і розвивати власне виробництво на материковій частині країни», - сказав Арсен Аваков. 

Для реалізації проекту на Суднобудівному заводі «Нібулон» проведено зміни згідно з вимогами французької сторони. Зокрема:

-         відремонтовано і підготовлено цех з обробки алюмінію по виготовленню повнокомплектних суден з морського АМГ. Площа цеху – 2562.6 м2. 

-         розширено і збільшено ворота для виходу повнокомплектного катера. 

-         встановлено додатковий внутрішний кран.

-         придбанр кран Liebherr LPS180  для спуска катерів та додаткове обладнання для порізувальних машин ESAB Plasma для роботи з алюмінію.

-         Проведена сертифікація заводу згідно міжнародних стандартів ISO Bureau Veritas.

-         Проходить набір команди робітників, які поїдуть на суднобудівні потужності компанії OCEA, Франція  для стажування.

Перша група конструкторів та технічних спеціалістів поїдуть на стажування та отримання досвіду вже наприкінці цього року.

Нагадаємо, це вже другий, після авіації МВС, за масштабом україно-французький проєкт. Вартість контракту 136,5 млн євро. Реалізація проєкту планується в тому числі з частковим фінансуванням за рахунок кредитних коштів, як комерційних банків, так і за рахунок казначейської позики Міністерства фінансів Франції. Кредит надає держава Франція. 15% виплачує Україна з бюджету. 85% кредитні кошти.

Схожі матеріали
Діяльність