У Нацполіції підбили підсумки роботи відомства за дев'ять місяців 2017 року (ФОТО, ВІДЕО, ІНФОГРАФІКА)

clock
27.10.2017 14:34

Учасники робочої наради проаналізували основні показники роботи поліції, зокрема – розкриття злочинів проти особи, документування і припинення фактів торгівлі людьми, протидії наркозлочинності тощо. Крім того, голова Національної поліції України Сергій Князєв окреслив плани відомства і пріоритети в його роботі на найближчий час. Засідання колегії відбулося сьогодні, 27 жовтня, у Львові.

Цього року зберігається позитивна тенденція  щодо  зменшення кількості зареєстрованих злочинів, зокрема, тяжких і особливо тяжких. Насамперед, йдеться про вчинення умисних убивств та інших злочинів проти особи, розбоїв, грабежів, крадіжок, незаконних заволодінь транспортними засобами. Також менше, ніж торік, вчинено злочинів у громадських місцях.

Водночас розвиток служби «102» (телефонної лінії для звернень громадян до поліції) дав змогу практично викорінити практику укриття повідомлень про протиправні посягання на життя, здоров’я та майно громадян. При цьому кількість звернень до поліції за останні роки зросла з 3,5 млн. до 5 млн.

«Я розумію, що це суттєве зростання навантаження на наших працівників. Але ціна питання – довіра громадян», – наголосив Сергій Князєв.

За звітний період поліцейські розкрили 147 тисяч злочинів. Це на 35 тисяч більше порівняно з минулим роком.

При цьому зросла кількість розкритих умисних убивств (майже 88 відсотків від числа скоєних), фактів спричинення тяжких тілесних ушкоджень (89,9%). Також розкрито майже 30% таких неочевидних злочинів, як крадіжки. Позитивною є динаміка виявлення та документування фактів збуту наркотиків: у 2016 році зафіксовано 731 такий факт, у поточному році – 2,1 тисяча.

Сергій Князєв нагадав, що вдвічі збільшилася кількість припинених поліцією фактів торгівлі людьми: з 49 у минулому році до 107 – у 2017-му. Внаслідок ефективної роботи поліції за цим напрямком Україна отримала схвальні відгуки міжнародних організацій. Відтак, згідно зі щорічною доповіддю Державного департаменту США про торгівлю людьми, Україну переведено з негативного контрольного списку 3-ї групи до 2-ї групу. Це дозволить посилити фінансову допомогу на потреби боротьби з торгівлею людьми.

Також підвищилася ефективність роботи слідчих підрозділів поліції. Слідчими розслідувано понад 163 тисячі злочинів, де обвинувальні акти направлено до суду. Ця кількість розслідуваних злочинів на 26 тисяч перевищує минулорічні результати роботи слідства.

Водночас Сергій Князєв зупинився на найближчих планах Національної поліції України. Так, до кінця цього року безпеку руху на дорогах загальною протяжністю 4 тисячі кілометрів забезпечать понад 100 нарядів дорожньої патрульної поліції. У найближчій перспективі будуть підготовлені ще близько 300 нарядів. Вони обслуговуватимуть 9 тисяч кілометрів автошляхів України.

«Забезпечення безпеки дорожнього руху, насамперед – зменшення кількості загиблих унаслідок ДТП, належить до числа головних пріоритетів нашої діяльності», – наголосив Сергій Князєв.

Глава Нацполіції нагадав, що для впровадження  передових форм і методів роботи з протидії злочинності у структурі Національної поліції створено Управління кримінального аналізу. Основне завдання цього підрозділу – дієва допомога практичним підрозділам шляхом активного застосування аналітичного підходу в процесі розкриття злочину. Тим часом для підвищення якості досудового розслідування у структурі Головного слідчого управління  створене Управління спецрозслідувань. Туди надходять найбільш складні кримінальні провадження та резонансні злочини.

«Ми пішли на експеримент під час формування цього Управління і призначили до його складу досвідчених оперативних працівників та слідчих. Очікую відповідних результатів», – підкреслив Сергій Князєв.

Разом з тим основні зміни, спрямовані на покращення процесу розкриття та розслідування злочинів, пов’язані із реформуванням блоку кримінальної поліції та створенням служби детективів. На сьогоднішній день відповідні пілотні проекти з об’єднання функцій оперативних та слідчих підрозділів тривають у восьми регіональних управліннях. Успішна реалізація цих проектів повинна підвищити якість досудового розслідування.

 «На мою думку, цьогорічний звіт перед громадськістю про результати діяльності Національної поліції обіцяє буде насиченим та доволі змістовним. Скажу відверто – впродовж цього року було менше слів, а більше справ. Тож це  – заслуга кожного з присутніх», – наголосив голова Національної поліції України.

Нагадаємо, в рамках колегії керівництво Нацполіції проінспектувало стан матеріально-технічного забезпечення поліцейських підрозділів.

Також нагадаємо, що  для приділення більшої уваги питанням дисципліни і законності в роботі поліції, а також захисту поліцейських, керівництвом відомства за погодженням з МВС України прийнято рішення про підвищення статусу підрозділу кадрового забезпечення Нацполіції. Керівника цього підрозділу Ігоря Клименка призначено на посаду заступника глави відомства.

Департамент комунікації Національної поліції України

Схожі матеріали