Поліція Донеччини виявлятиме у школах дітей, які страждають від домашнього насильства та схильні до небезпечного зовнішнього впливу - В’ячеслав Аброськін (ФОТО)

clock
04.05.2017 09:54

За три місяці в поліцію Донеччини надійшло 950 заяв про насильство в родині. В кожному сьомому випадку – по допомогу до поліцейських зверталися діти. Аби врятувати їхнє життя і здоров’я, захистити від інших загроз, відучора співробітники ювенальної превенції розпочали роботу у школах Донеччини. В ході спілкування в одному з навчальних закладів Бахмутської оперативної зони поліцейські виявили факт зґвалтування дитини. 13-річна дівчинка довірилася правоохоронцям та розповіла про те, що з нею вже не вперше проти її волі вступає у статеві стосунки вітчим.

Поліцейські звернули увагу на дівчинку, адже вчителі помітили зміни у її поведінці. Правоохоронці поговорили з ученицею із залученням психолога та дізналися, що дитина піддається насильству з боку співмешканця матері протягом року. Медичне обстеження підтвердило її слова.

23-річний вітчим школярки був затриманий та знаходиться в ізоляторі тимчасового тримання. Чоловік зізнався у скоєному. Наразі він притягується до відповідальності за ч.4 ст. 152 (згвалтування) Кримінального кодексу України. Підозрюваному загрожує від 10 до 15 років позбавлення волі.

Дівчинка отримала психологічну травму, тому наразі поліція підключила до роботи психологів та соціальні служби.

Аби вчасно виявляти та попереджати такі випадки за розпорядженням заступника глави Нацполіції В’ячеслава Аброськіна поліцейські розпочали комплекс превентивних заходів, спрямованих на захист кожної окремої дитини.

Співробітники ювенальної превенції спілкуватимуться з кожним учнем, вивчатимуть атмосферу у колективі, адже навіть поганий настрій може бути сигналом до того, що дитину треба рятувати.

- Зі вчорашнього дня в школах області ювенальна поліція Донеччини розпочала роботу по виявленню та наданню допомоги дітям, які страждають від домашнього насильства та схильні до небезпечного зовнішнього впливу, - повідомив В’ячеслав Аброськін та закликав батьків розмовляти зі своїми дітьми, адже вчасно надана допомога дозволить уникнути біди.

Тільки за три місяці 817 домашніх «насильників» притягнуті до адміністративної відповідальності. Як повідомила начальник відділу ювенальної превенції ГУНП в Донецькій області Катерина Шнейдер, загалом на обліку в поліції за агресію по відношенню до найрідніших людей перебувають 2247 осіб.

Але насправді таких фактів може бути набагато більше, адже не всі постраждалі наважуються розповідати про це, а до поліції звертаються у крайніх випадках або коли вже пізно. Завдання поліцейських - виявити той біль, який дитина носить в собі, та надати допомогу. Адже найрідніші люди, хто мав їх захищати, перетворили рідний дім на місце жаху.

Аби дитина довірилася – потрібна довга та ретельна робота, а також взаємодія з поліцією всіх компетентних служб педагогів та соціальних служб. Це допоможе вчасно попередити тяжкі наслідки не тільки від проблем в родині, але й булінгу з боку однолітків та інтернет-загроз, яким піддаються сучасні підлітки.

За результатами форуму «Співпраця заради безпеки дітей» у грудні 2016 року, в якому взяли участь більше ста представників міжнародних та місцевих громадських організацій, державних інститутів та освітян, поліція Донеччини розробила низку спільних заходів, покликаних врятувати дітей від небезпеки та жорстокості.

Один з них - спеціальна програма, яка сприяє тому, аби діти зверталися до колл-центру 102 з будь-якими проблемами. Поліція Донеччини активно готує фахівців з допомоги дітям з використанням міжнародного досвіду. У співпраці з Дитячим фондом ООН «ЮНІСЕФ» проводяться тренінги для операторів 102 та співробітників підрозділів ювенальної превенції.

Вже зараз оператори 102 мають навички професійного спілкування з дітьми у кризових ситуаціях та утримують маленьких співрозмовників на лінії, поки не переконаються, що вони у безпеці.

Щодня дедалі більше дітей довіряються поліції. У першому кварталі по допомогу до поліції на лінію 102 звернулися 897 дітей, з них 133 – повідомили про насильство в родині.

Завдяки цьому тільки за три місяці поліцейські виявили та поставили на облік за насильство у сім’ї 605 осіб. Відтепер вони – під пильним оком правоохоронців, які систематично відвідують родини кризових категорій.

Відділ комунікації поліції

Донецької області

 

Схожі матеріали