Нацполіція: «Кількість переданих до суду «виборчих» кримінальних проваджень – зросла»

clock
15.09.2016 09:44

Зокрема, за результатами позачергових виборів Президента України (травень 2014 року) до суду направлено 3 кримінальних провадження, позачергових виборів народних депутатів України (жовтень 2014 року) – вже 18, а щодо місцевих виборів (у жовтні 2015 року) – 66 кримінальних проваджень. Про це сьогодні, 15 вересня, повідомили у Головному слідчому управлінні Національної поліції України.

«Маємо вже направлені до суду обвинувальні акти і за результатами проміжних виборів народних депутатів, проведених у липні цього року», – наголосили в Нацполіції.

У ГСУ також зазначають, що загалом за результатами проведених місцевих виборів у жовтні 2015 року слідчі розпочали понад 400 кримінальних проваджень за заявами та повідомленнями про вчинення злочинів, пов’язаних з порушеннями виборчого законодавства. З них щодо 272 кримінальних проваджень прийнято рішення про їх закриття. Крім цього, 82 особам у 66 кримінальних правопорушеннях повідомлено про підозри та матеріали направлено до суду.

Попри це у Нацполіції відмічають, що значна кількість кримінальних проваджень за фактами порушень виборчого законодавства закривається через відсутність даних щодо місця, часу вчинення протиправного діяння, причетності до нього конкретної особи, можливих очевидців. Маючи неконкретну інформацію, встановити порушників та отримати будь-які докази – практично неможливо.

У Головному слідчому управлінні переконані, що такі провадження мали б розпочинатися лише після проведення перевірки. Проте наразі, через зміни до КПК, слідчі фактично безальтернативно зобов’язані не пізніше доби вносити до ЄРДР відомості за заявами, що містять бодай найменші, подекуди формальні, ознаки правопорушення.

 

Департамент комунікації

Національної поліції України

Схожі матеріали