Контраст
Шрифт

Арсен Аваков: ключова реформа 2015 року - створення Національної поліції

clock
11.02.2016 09:31

Про основні етапи реформування МВС повідомив 10 лютого Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков під час звіту членів Уряду про роботу Кабінету Міністрів у 2015 році на засіданні Комітету Верховної Ради з питань економічної політики.

За словами Арсена Авакова, структура Міністерства внутрішніх справ наразі відповідає європейським принципам побудови аналогічних відомств. Він заявив, що зараз МВС деполітизовано, демілітаризовано, децентралізовано і повністю позбавлено репресивних функцій.

«Політична функція залишилася тільки у міністра внутрішніх справ», – додав Арсен Аваков.

«Ключовою реформою минулого року була реформа національної поліції», – зазначив міністр. Нині нова патрульна поліція успішно працює в 12 українських містах. До кінця першого півріччя будуть охоплені ще 17, тобто всі великі міста країни.

Про успішність роботи поліції свідчать два показники: зменшення вуличної злочинності на 8 % і високий рівень довіри населення до новоствореного правоохоронного підрозділу (60-80 %). «Значною мірою – це аванс очікуванням. Ми повинні зробити все, щоб діяти далі», – зазначив Міністр.

Міністр внутрішніх справ повідомив, що у 2016-му заплановано: остаточна заміна ДАІ на дорожню поліцію, перезавантаження служби дільничних, завершення процесу створення поліцейського спецпідрозділу КОРД.

Окремо очільник МВС звернув увагу засідання на процес очищення правоохоронного відомства. «Переатестація вже завершилася у Києві й області, на завершальній стадії – на Хмельниччині. До кінця року в усіх областях країни поліція буде переатестована», – запевнив Арсен Аваков. Він також наголосив, що працівники поліції повинні мати адекватну зарплату. На його думку, ресурси для цього можливо знайти за рахунок скорочень у відомстві, а також за рахунок центрального бюджету.

Крім того міністр внутрішніх справ заявив про можливість повної заміни внутрішніх паспортів українців на електронні протягом наступних чотирьох років (до 2020 року) у разі прийняття необхідного законопроекту. Він підкреслив, що електронний паспорт стане дуже зручним інструментом дистанційного контакту громадянина з державою.

Департамент комунікації МВС

Схожі матеріали
Діяльність