Розвиток адаптивного ветеранського спорту в органах системи МВС: стартував дводенний тренінг для інструкторів

clock
03.07.2024 17:25

На базі Національної академії внутрішніх справ України розпочався дводенний тренінг для інструкторів, які проводять заняття із ветеранами війни. Захід організовано за сприяння Міністерства внутрішніх справ України та Міністерства молоді та спорту України.

Перш ніж розпочати практичну частину, представники відомств обговорили важливість впровадження культури розвитку адаптивного ветеранського спорту.

Заступник Міністра внутрішніх справ України Леонід Тимченко зауважив, що повернення до життя через спорт – один з найдієвіших видів адаптації наших героїв:

«Створення умов для соціальної реабілітації ветеранів – це пріоритет для МВС України. Нам дуже важливо, щоб ветерани відчували себе знову переможцями. В ланцюжку створення цієї цінності дуже важливим елементом є тренер. Вони мають розвивати в собі додаткові цінності та якості – емпатію, взаємоповагу, а інколи і бути у ролі психолога. Приємно, що цей тренінг ми розпочинаємо із Міністерством молоді та спорту».

Очільник Міністерства молоді та спорту України Матвій Бідний наголосив, що дводенний тренінг для викладачів, інструкторів і тренерів організовано задля їхнього навчання:

«Ми робимо впевнені кроки для налагодження ефективної взаємодії з ветеранами війни, які спрямовані на відновлення та підтримку їх функціонування у фізичній, емоційній, соціальній сферах шляхом залучення їх до фізкультурно-оздоровчих, спортивних заходів та рухової активності».

Робота з ветеранами в сфері адаптивного спорту вимагає кваліфікованих фахівців, які володіють не лише спортивними знаннями, але й розумінням специфічних потреб ветеранів, аби якісніше їм допомогти.

«Розвиток ветеранського адаптивного спорту в системі МВС є надзвичайно актуальним. Внаслідок збройної агресії росії наразі в нашій країні велика кількість ветеранів, які пройшли через важкі випробування війни та повертаючись до цивільного життя, потребують нашої підтримки. Ветерани заслуговують на найкращі умови для відновлення здоров'я та інтеграції у суспільство, тому одним із пріоритетних напрямів роботи з ветеранами – є розвиток адаптивного ветеранського спорту в органах системи МВС», – зауважила під час вітального слова Державний секретар МВС України Інна Ящук.

Під час обговорення теми розвитку адаптивного ветеранського спорту директор Департаменту освіти, науки та спорту МВС Олександр Тарасенко зазначив, що це питання морального обов'язку суспільства перед тими, хто віддав своє здоров'я задля захисту України та важливий крок на шляху до соціалізації й інтеграції у цивільне життя ветеранів війни.

Також він повідомив, що визначено 8 спортивних локацій у закладах вищої освіти із специфічними умовами навчання, що належать до сфери управління МВС, для тренувань з ветеранами в різних куточках України. До занять вже залучено 128 ветеранів війни, з них 50 людей з інвалідністю:

«Лише спільними зусиллями можливо створити умови для активного та здорового способу життя наших ветеранів».

На заході також були присутні ветерани системи МВС, кожен з них поділився своєї історією отримання поранення на фронті і як спорт допоміг їм швидше повернутися до життя, зокрема і через можливість брати участь у змаганнях.

«До повномасштабної війни я займався спортом, але потім 4 місяці перебування на Азовсталі в Маріуполі, далі ще півтора місяці полону. Я повернувся додому і важив 70 кілограмів, мені заборонили будь-які фізичні активності, поки я не пройду реабілітацію. Допоки в моєму житті знову не з’явився спорт – життя не мало яскравості», – поділився з присутніми прикордонник та учасник United States AIR Force Trial 2024 Сергій Дубов.

Також керівництво МВС та Мінмолодьспорту відвідали тренажерний зал “Легіон” в Національній академії внутрішніх справ, аби поспілкуватись із ветеранами, дізнавшись потреби та запити.

Ветерани – це люди, які демонструють надзвичайну силу духу і волю до життя. Вони є прикладом для кожного з нас і Міністерство внутрішніх справ зробить все можливе, аби підтримати їх та допомогти соціалізуватися, реінтегруватися та самореалізуватися у цивільному житті, зокрема через спорт.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали