Контраст
Шрифт

72-а річниця НАТО: напрями і досягнення співпраці НГУ з Північноатлантичним Альянсом

clock
03.04.2021 17:38

4 квітня виповнюється 72-а річниця заснування Організації Північноатлантичного договору (НАТО). Україна почала взаємодію з цією Організацією у 1991 році. Нацгвардія ж долучилась до програм та ініціатив НАТО у 2014 році.

До Дня створення НАТО ми розповімо, якими були основні досягнення Нацгвардії у співпраці з Північноатлантичним Альянсом протягом минулого року.

Історія співпраці Національної гвардії України з Альянсом

Нацгвардія дуже плідно співпрацює з Представництвом НАТО в Україні з 2014 року, реалізовує річні національні програми під егідою Комісії Україна-НАТО, які є ключовим системним документом розвитку співробітництва з НАТО та важливим інструментом здійснення реформ за підтримки Альянсу. Крім того, структура досягає значних результатів у виконанні Цілей партнерства в рамках Процесу планування та оцінки сил Програми НАТО «Партнерства заради миру», в тому числі за допомогою Індивідуальної програми партнерства Україна-НАТО.

З початком співпраці з країнами-членами НАТО одним з головних завдань для Національної гвардії є впровадження міжнародного досвіду, принципів та стандартів у її діяльність.

З 2017 року Національна академія Національної гвардії є однією з основних платформ для реалізації навчальних проектів НАТО в Україні. 

У червні 2018 року Північноатлантична Рада ухвалила новий пакет Цілей партнерства для України. Для НГУ було визначено низку Цілей, які вона успішно реалізує як спільно з Міністерством внутрішніх справ України та Збройними Силами України, так і самостійно. Серед основних – «Мовні вимоги», «Планування та підготовка до операцій», «Стратегічні комунікації», «Кіберзахист».

Нацгвардія плідно співпрацює з Офісом зв’язку НАТО в Україні та на постійній основі бере участь у функціонуванні Програми професійного розвитку Україна—НАТО та Програми з виховання доброчесності.

Напрями співпраці з НАТО у 2020 році

Упродовж 2020 року міжнародне співробітництво та реформування до стандартів НАТО залишалися одним із пріоритетних напрямів діяльності Національної гвардії України попри обмеження, викликані поширенням пандемії COVID-19.

Так протягом 2020 року військовослужбовці Нацгвардії брали участь у заходах Програми Україна – НАТО з професійного розвитку (PDP), Програми НАТО з удосконалення військової освіти (DEEP), Програми Україна-НАТО з розбудови доброчесності (BI), проектах трастових фондів НАТО тощо.

Програма Україна – НАТО з професійного розвитку (PDP):

  • участь в модульних навчальних курсах стосовно актуальних питань державної політики євроатлантичної інтеграції України «100 чемпіонів»;
  • реалізація спільного проєкту з Національною академією Національної гвардії України щодо проведення навчальних курсів за тематикою євроатлантичної інтеграції для особового складу Національної гвардії України;
  • участь у стратегічних он-лайн сесіях із розроблення Річної національної програми під егідою комісії Україна-НАТО на 2021 рік за методологією управління, орієнтованого на результат (Result Based Management).

Програма НАТО з удосконалення військової освіти (DEEP):

  •         участь у 4-му багатонаціональному робочому засіданні сержантського складу «Орієнтація на програму професійної військової освіти сержантського складу, як інструменту розвитку сержантського корпусу в ХХІ столітті», м. Белград (Республіка Сербія);
  • онлайн-засіданні для представників професорсько-викладацького складу вищих військових навчальних закладів Міноборони та Національної гвардії України з метою ознайомлення представників професорсько-викладацького складу з алгоритмом роботи органів військового управління тактичного рівня збройних сил держав-членів Альянсу під час прийняття рішення на ведення бойових дій.

Участь у заходах в рамках Програми Україна–НАТО з розбудови доброчесності, цілісності, прозорості та зниження корупційних ризиків у роботі оборонних та безпекових інституцій, за результатами чого включенні дисципліни з виховання доброчесності в навчальні програми здобувачів вищої освіти Національної академії НГУ.

Трастові фонди Україна – НАТО:

  • курс «Організація пошуку саморобних вибухових пристроїв» для військовослужбовців Національної гвардії України в рамках роботи Трастового фонду Україна-НАТО з протидії саморобним вибуховим пристроям та знешкодження вибухонебезпечних предметів на базі Навчального центру НГУ (військова частини 3070, м. Золочів).
  • медична реабілітація сприяння Офісу Агенції НАТО з підтримки та постачання в рамках роботи Трастового фонду Україна-НАТО з медичної реабілітації на базі військово-медичної лікарні «Калероя» у м. Хісар (Республіка Болгарія).

                                 

Також для надання дорадчої допомоги постійно залучався до засідання робочої групи з питань розроблення проєкту Стратегії розвитку (Візії) Національної гвардії України радник з питань оборонного планування, експерта у сфері аналізу стратегічного прогнозування НАТО підполковник Олаф Віденфельд.

Національна гвардія України постійно бере участь у міжнародних навчаннях на території України задля досягнення взаємосумісності із аналогічними формуваннями країн-членів НАТО. Так, у 2020 році рота оперативного призначення військової частини 3017 Східного оперативно-територіального об’єднання НГУ брала участь у міжнародних навчаннях «Rapid Trident – 2020».

У лютому 2021 року у Центрі інформації та документації НАТО в Україні відкрилась фотовиставка Нацгвардії. Ця фотовиставка візуалізує сучасну гвардію, її діяльність, реформи та здобутки.

 

Пресслужба НГУ,

Управління міжнародного співробітництва Департаменту персонального штабу ГУ НГУ

Схожі матеріали
Діяльність