Контраст
Шрифт

35-ті роковини Чорнобильської трагедії: в МВС вшанували пам’ять ліквідаторів

clock
26.04.2021 12:06

Сьогодні, 26 квітня, з нагоди 35-ї річниці Чорнобильської трагедії на території Міністерства внутрішніх справ України відбулося вшанування жертв катастрофи. В урочистостях взяли участь заступник міністра МВС Сергій Яровий, Голова Української Асоціації «Чорнобиль» органів та військ МВС Василь Дурдинець  та очільники відомств міністерства. 

Рівно 35 років тому український народ спіткала катастрофа, що змінила життя мільйонів людей. З перших хвилин атомної трагедії до боротьби стали сотні тисяч наших співвітчизників, з них – 33 тисячі працівників пожежної охорони, органів внутрішніх справ та військовослужбовців внутрішніх військ МВС. 

Подвиг наших ліквідаторів гідно відзначений державою. Троє пожежних удостоєно звання Героя Радянського Союзу, четверо - звання Героя України (посмертно), 750 працівників - державних нагород Радянського Союзу та України. 

Голова Української Асоціації «Чорнобиль» органів та військ МВС, керівник Оперативного штабу МВС України з організації ліквідації наслідків 
Чорнобильської катастрофи (1986–1989 рр.), Міністр України з питань  надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків 
Чорнобильської катастрофи (1999–2002 рр.) генерал внутрішньої служби України Василь Дурдинець зазначив, що вибух четвертого енергоблоку – це найбільша техногенна катастрофа ХХ століття. 

«Наші славні вогнеборці оперативно прибули на цей об’єкт, не знаючи, яка саме катастрофа сталася. Але завдяки їхнім професійним діям вдалося уникнути ще більшої трагедії. Державна комісія, яка розслідувала причини цієї катастрофи, прийшла до висновку, що пожежники діяли оперативно, високо професійно, мужньо. Раніше не прийнято було про це говорити, але саме пожежники попередили вибух водороду. Усі підрозділи нашої системи, а це майже 33 тисячі осіб, діяли відповідально, професійно, не шкодуючи свого життя та здоров’я. Серед нас немає вже 6 517 наших друзів-ліквідаторів», - сказав Василь Дурдинець. 

Пам'ять своїх загиблих колег-ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС вшанували хвилиною мовчання. 

Протягом всіх років, що минули від дня трагедії, Міністерство не залишало наодинці зі своїми проблемами жодного, хто в ту лиху годину був у центрі подій. Спільно з  Українською Асоціацією «Чорнобиль» органів та військ МВС ліквідаторам постійно надавалась правова, соціальна допомога, медичне забезпечення та надавалось житло.

Схожі матеріали
Діяльність