Звільнені з полону: як поетапно відбувається реабілітація бійців системи МВС після обміну

clock
09.09.2024 16:00

Міністерство внутрішніх справ України представило документальний фільм «Шлях додому», який розповідає про нелегкий шлях відновлення бійців після жахливих подій, які змінили їхнє життя назавжди. Знімальна група МВС була присутня під час обміну та супроводжувала звільнених з полону бійців у перші години їхнього перебування вдома.

Тільки-но бійці ступають на рідну землю – вони нарешті опиняються у безпеці. Змучених, але щасливих їх першочергово везуть у медзаклад, аби хлопці прийняли душ та змінили тюремний одяг російської в’язниці. Після довгоочікуваний обід, а далі – довгий, проте важливий шлях реінтеграції, лікування та адаптації до життя.

«Звільнені з ворожого полону – це дуже чутлива категорія військовослужбовців, адже з ними сталась примусова ізоляція. Довгий період ізоляції викривлює їхню свідомість, їхнє розуміння, де вони перебувають», – пояснює психологиня Уміда, яка працює з бійцями під час їхньої реабілітації.

 

Період повернення до нормального життя для кожного військовослужбовця індивідуальний. Перш за все вони проходять базовий огляд у лікарів, зокрема у травматолога, стоматолога, лікаря ларингооторинолога, уролога, хірурга, психіатра та психолога. Далі – назначення процедур та лікування. Між ними відпочинок, спокій і свіже повітря.

Також протягом реабілітації усім звільненим з полону відновлюють документи – паспорт громадянина України, водійське посвідчення, банківські картки тощо. 

«У нас є активна співпраця з Міграційним центром, який знаходиться у нас по територіальному принципу. Ми активно з ними співпрацюємо, для відновлення документів потрібно всього 7 днів», – розповів керівник медзакладу.

 

Найважливіше для звільнених з полону бійців – почути й побачити рідних. Тих, хто чекав і вірив найбільше. В реабілітаційному центрі є окремі номери, де згодом можуть зупинитися сім’ї військовослужбовців та провести разом час. Також для членів сім'ї забезпечено надання психологічної допомоги у разі потреби. 

Соціалізація та реабілітація бійців системи МВС – пріоритет для відомства. Детальніше про те, що очікує військовослужбовців після обміну – дивіться у документальному фільмі «Шлях додому» від Міністерства внутрішніх справ України.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали