Звернення Голови Української Асоціації «Чорнобиль» органів та військ МВС Василя Дурдинця з нагоди 37-ї річниці Чорнобильської катастрофи

clock
26.04.2023 01:23

Дорогі побратими чорнобильці!

Дорогі родини загиблих і померлих учасників 

ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи!

Сьогодні 37-річниця техногенної, екологічної катастрофи XX століття на Чорнобильській атомній електростанції.

Дев’ять років тому в ці квітневі дні керовані кремлем професійні бойовики вивісили триколори на Донецькій обласній державній адміністрації та захопили будівлю Луганського обласного управління Служби безпеки України.

З того часу й по сьогодні міста і селища Донеччини, Луганщини, як і інших нині тимчасово окупованих рашистами територій для іноземців асоціюються з російським повномасштабним вторгненням і кривавою, руйнівною, загарбницькою війною проти України, з ядерним тероризмом так само як Чорнобиль асоціюється з велетенським вибухом атомної електростанції 26 квітня 1986 року.

Чорнобильська катастрофа різко змінила життя мільйонів українців та ряду країн Європи.

У боротьбу з атомною трагедією з перших хвилин миттєво вступили тисячі людей передусім герої-пожежники своїми своєчасними професійними діями зупинили поширення техногенної катастрофи на працюючі поруч атомні енергоблоки. Вони унеможливили її переростання в глобальний винищувальний смерч для всієї Європи, інших країн світу.

Ліквідатори наслідків аварії добре розуміли, що йшли в самий центр смертельної радіації.

На жаль, усі вони отримали смертельні опіки і в тяжких муках померли.

          Вклонімося низько, врятовані люди!

          Про них Україна і світ не забуде.

          І пам’ять народна не згасне ніколи,

          Бо чорне страхіття вони побороли.

Вічна їм Слава, довічна шана і людська вдячність за героїзм і мужність в ім’я живих, в ім’я своєї Вітчизни – України, в ім’я усього цивілізованого світу.

З перших годин у ліквідацію наслідків атомної катастрофи оперативно включилися працівники органів внутрішніх справ, військовослужбовці внутрішніх військ, які разом з фахівцями різних спеціальностей, науковцями, військовослужбовцями, медичними працівниками, тиловими службами включилися в цілодобову роботу безпосередньо в зоні Чорнобильської катастрофи.

Вони діяли професійно і відповідально, із честю виконали свій службовий і громадянський обов’язок. Честь їм і Слава та щира вдячність!

Від імені чорнобильців-ліквідаторів, родин померлих щиро вдячні Міністрові внутрішніх справ України Ігорю Володимировичу Клименку, керівництву Міністерства внутрішніх справ України, керівництву Національної поліції України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, командуванню Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, керівництву Державної міграційної служби України, керівникам структурних підрозділів системи МВС, а також колективам медичних працівників, нашим ветеранським організаціям, з якими ми постійно і предметно співпрацюємо, за турботу і увагу в розв’язанні питання соціальної підтримки, пенсійного забезпечення, лікування і оздоровлення.

Ми й надалі будемо щодня працювати, аби ветерани-чорнобильці, їх сім’ї, родини померлих відчували турботу про них, про їх життя, здоров’я і не забували про померлих та їх сім’ї.

Така щоденна, відчутна для кожної людини турбота потрібна особливо зараз, у важкі часи нескінченної з важкими наслідками пандемії «Covid-19», повномасштабної, зухвалої, руйнівної, кривавої війни країни-агресора російської федерації проти України, проти Українського народу.

Ми Українці – миролюбний народ, хочемо й будемо жити в мирній, соборній, суверенній, демократичній країні і вдячні міжнародному співтовариству, країнам партнерам за їх конкретну відчутну допомогу Україні в протистоянні ганебним, цинічним, багаторічним військовим діям проти суверенної, миролюбної сусідньої країни, яка здатна захистити свої незалежність, суверенітет, територіальну цілісність.

Доцільно сьогодні нагадати зухвалому кремлівському керівництву, що 37 років тому Український народ за потужної міжнародної і всенародної підтримки, багаторічними героїчними зусиллями поборов атомного монстра, зупинив поширення радіаційної загрози на території багатьох країн Європи й світу і сьогодні здатний зупинити озброєного до зубів агресора, який постійно зазіхає на нашу країну, яка хоче жити в мирі і злагоді з усіма країнами і народами світу!

Бажаю всім Вам, шановні колеги-ліквідатори, родини загиблих і померлих, міцного здоров’я, благополуччя і наснаги в подальшій діяльності на благо України та Українського народу!

Як пише наша славна поетеса Ліна Костенко:

          А хто б там, що кому не говорив,

          А згине зло і правда переможе!  

Слава Україні! Слава героїчним Збройним Силам України, усьому сектору оборони і безпеки України! Слава героїчному Українському народові!

 

Зі щирою повагою

Голова Української Асоціації 

«Чорнобиль» органів та військ МВС,

радник Міністра внутрішніх справ України

генерал внутрішньої служби України

Василь ДУРДИНЕЦЬ

Схожі матеріали