Заробили на авто для ЗСУ понад 600 тисяч грн: поліцейські затримали учасників угруповання

clock
09.09.2023 09:40

Фігурантів затримали під час продажу чотирьох авто, завезених як гуманітарну допомогу на потреби військовим. Серед затриманих – керівник благодійної організації, його дружина та мешканець Білої Церкви.

Поліцейські встановили, що організував злочинну схему ввезення автівок через кордон та продажу їх в Україні керівник благодійної організації. Маючи пільги на ввезення товару з-за кордону, вирішив скористатися ними для власного збагачення. Щоби реалізувати свій корисливий план, залучив дружину та мешканця Білої Церкви.

Організатор і спільник завозили транспортні засоби як гуманітарну допомогу для подальшої безоплатної передачі військовим. Використовуючи таку «схему», ділки завозили авто за нульовим розмитненням. Надалі позашляховики та мікроавтобуси доводили до презентабельного виду та виставляли на продаж на спеціалізованому інтернет-майданчику.

Дружина та спільник вели перемовини, готували документи для продажу та показували авто потенційним покупцям, проводили з ними усі необхідні розрахунки.

6 вересня правоохоронці затримали фігурантів за продаж чотирьох авто завезених як гуманітарну допомогу і оформлених на благодійну організацію. За них учасники оборудки отримали майже 16 000 євро. Всіх затримано у порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України. Вирішується питання щодо повідомлення підозри за ч. 3 ст. 201-2 (Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги) Кримінального кодексу України.

За результатами обшуків вилучили 28 автомобілів: легкових та вантажних, більшість із яких — на іноземній реєстрації, документацію, чорнові записи.

Окрім того, в межах досудового розслідування досліджуються факти нецільового використання товарів, отриманих як гуманітарна допомога. Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснює Київська обласна прокуратура.

Національна поліція України

Схожі матеріали