Закон про право на цивільну вогнепальну зброю регулюватиме, а не легалізуватиме обіг вогнепальної зброї, - Богдан Драп’ятий

clock
23.01.2024 14:40

Про це заступник міністра внутрішніх справ Богдан Драп’ятий заявив в етері Національного телемарафону «Єдині новини», відповідаючи на питання ведучої.

«У самому проекті закону мова не йде про легалізацію вогнепальної зброї, а про законодавче врегулювання обігу вогнепальної зброї», - наголосив він. 

Оскільки, за словами посадовця, з часу проголошення незалежності нашої держави по сьогоднішній день обіг зброї в Україні регулюється відомчим наказом Міністерства внутрішніх справ. Травмотичною зброєю може володіти тільки певна категорія громадян. До прикладу, журналісти, правоохоронці, судді, адвокати та інші.

Натомість законопроєктом, який наразі розглядається у парламенті, навпаки пропонується збільшити можливість і розширити права громадян України щодо набуття у право власності травматичної вогнепальної зброї.

«Що ж стосується короткоствольної вогнепальної зброї або її ще називають бойовим пістолетом, то в даному випадку позиція Міністерства внутрішніх справ полягає в тому, щоб надати таке право громадянам, але відтермінувати набрання чинності відповідної норми на повоєнний період», - зазначив заступник міністра внутрішніх справ. 

За словами Богдана Драп’ятого, МВС обґрунтовує свою позицію з огляду на криміногенну ситуацію, певне збільшення незаконного обігу зброї і кількості випадків вчинення злочинів із використанням чи застосуванням  вогнепальної зброї. 

Крім того, зазначив він, МВС та Національна поліція реалізовуватимуть на практиці закон про обіг цивільної вогнепальної зброї, коли його парламент ухвалить у цілому, а тому розуміють, скільки ще підзаконних нормативних актів потрібно буде підготувати та привести до відповідного масштабу безпекову інфраструктуру, щоб усі громадяни могли почувати себе в безпеці. 

«Ми повинні навчити громадян культурі застосування, використання, зберігання, транспортування вогнепальної зброї. Тобто ми повинні створити мережу чи розширити мережу відповідних тирів, де громадяни зможуть навчатися правилам поводження з вогнепальною зброєю», - пояснив посадовець.

Утім позиція Міністерства внутрішніх справ щодо права володіння й обігу короткоствольної вогнепальної зброї чітка – ця норма має набрати чинності тільки через 5 років після завершення періоду воєнного стану. 

І така позиція правоохоронців ґрунтується на безпековій ситуації в країні. 

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали