За підтримки Японії та ПРООН поліцейські отримали мобільні ДНК-лабораторії, спецавтомобілі та інше спецобладнання

clock
15.05.2024 16:00

Церемонія передачі відбулася за участі заступника Міністра внутрішніх справ Василя Тетері, першого заступника Голови Національної поліції України — начальника Головного слідчого управління Максима Цуцкірідзе, Постійного представника ПРООН в Україні Яко Сільє та Надзвичайниного і Повноважного Посла Японії в Україні Мацуди Кунінорі.

Передача техніки й обладнання відбулася в рамках реалізації проєкту міжнародної технічної допомоги «Сприяння безпеці людини в Україні через реагування на багатовимірну кризу, спричинену війною». Проєкт реалізується за підтримки Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні та Уряду Японії. 

У цьому пакеті допомоги Національній поліції України було передано 26 автомобілів Volkswagen Crafter 35 L3H2 6MT, 12 мобільних ДНК-лабораторій та інше обладнання для посилення криміналістичних підрозділів поліції.

«Від імені Міністерства внутрішніх справ хочу подякувати урядові Японії, а також ПРООН в отриманні такої потужної міжнародної допомоги для Національної поліції. Це – ДНК-лабораторії, криміналістичні валізи, транспортні засоби. Це для нас плече підтримки – ми його відчуваємо», - наголосив заступник Міністра внутрішніх справ Василь Тетеря.

«Сьогоднішня допомога значно розширить наші можливості, сприятиме швидкому й ефективному документуванню воєнних злочинів, які ми фіксуємо, внаслідок збройної агресії. На жаль, у нас немає жодної точки на карті України, яка була б безпечною, тому ці автомобілі й лабораторії відправляться в кожен регіон нашої країни», - зазначив перший заступник Голови Національної поліції України — начальник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе.

Своєю чергою Постійний представник ПРООН в Україні Яко Сільє відзначив, що така співпраця дуже важлива: «Тому що ми віримо у верховенство права і справедливість. І обладнання, яке ми сьогодні надаємо, і автівки, вони відправляться по всій Україні, щоб забезпечувати верховенство права і справедливість».

Він подякував Послу, Уряду та народові Японії, а також зазначив, що в рамках проєкту 25 українських поліцейських-криміналістів пройшли спеціальне навчання в Японії, що значно підвищило їх фаховий та професійний рівень.

«Я щиро сподіваюся, що ці валізи-набори для криміналістів, і автівки, і той тренінг, який пройшли українські поліцейські, покращить роботу щодо встановлення справедливості і доказів злочинів у цій війні. Ми маємо працювати разом, щоб притягнути всіх воєнних злочинців до відповідальності», - зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Мацуда Кунінорі. 

Після офіційної церемонії вручення сертифіката на нову техніку й обладнання присутні мали неформальне спілкування з поліцейськими криміналістами, які розповіли, як на практиці вони використовують раніше передане  обладнання. 

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали