За ініціативи МВС відбулися тактико-спеціальні навчання з надання домедичної та невідкладної медичної допомоги

clock
19.06.2023 13:00

Міністерство внутрішніх справ України у співпраці з Тернопільським національним медичним університетом імені І. Я. Горбачевського та органами системи МВС організували тактико-спеціальні навчання з надання медичної та екстреної медичної допомоги в умовах бойових дій, інших надзвичайних ситуацій із залученням мобільних медичних бригад закладів охорони здоров’я МВС, ДСНС України, Держприкордонслужби України, Національної гвардії України та бригад з домедичної допомоги рятувальників, прикордонників, нацгвардійців та Національної поліції України.

Основна мета заходу була відпрацювання практичних навичок і вдосконалення компетентності у наданні домедичної допомоги бригадами осіб, які не мають медичної освіти, але за своїми службовими обов’язками повинні надавати домедичну допомогу бойових медиків та надання невідкладної медичної допомоги мобільними медичними бригадами в умовах війни та інших надзвичайних ситуацій. Навчання проходили у формі змагань, де учасники були поділені на десять команд.

На змаганнях була присутня Державний секретар Міністерства внутрішніх справ Інна Ящук. Вона зазначила, що на сьогодні Міністр Ігор Клименко та український уряд приділяють велику увагу питанню розвитку медицини катастроф, підготовки парамедиків.

«Це виклик номер один сьогодні. Наша задача підготувати наших бійців і наших курсантів, адже вони першими заходять на деокуповані території після Збройних сил України та на заміновані території, гасять вогонь, захищають наші кордони. Вони мають отримати знання з надання домедичної допомоги, які допоможуть їм справитися в екстремальних ситуаціях»,  ̶  сказала Інна Ящук.

Начальник управління охорони здоров'я Адміністрації Державної прикордонної служби України, бригадний генерал медичної служби Михайло Карнаух наголосив: «В першу чергу, ці змагання показали нам, які знання мають наші учасники. Та головне ми змогли обʼєднати всі відомства МВС і показати, як вони можуть працювати єдино в умовах надзвичайних ситуацій та в умовах війни. Сьогодні вони вчаться, а вже завтра зможуть врятувати життя».

Своєю чергою Арсен Гудима завідувач кафедри медицини катастроф та військової медицини ТНМУ імені І. Я. Горбачевського зазначив, що ці змагання дали можливість перевірити знання та практичні навички учасників з точки зору і бойового медика, і фахівця з домедичної допомоги чи з невідкладних станів. На основі їхніх результатів виступів можна зробити висновки щодо вдосконалення їхньої подальшої підготовки.

«Серед структур МВС є дві, які працюють в форматі домедичної допомоги – це представники ДСНС України і патрульної поліції. Коли почалася війна практика показала, що прикордонники і Національна гвардія беруть активну участь, як бойові медики, надаючи допомогу на полі бою, тому для цих категорій були створені окремі конкурсні завдання та окремий рейтинг»,  ̶  пояснив він.

Під час проведення змагань спостерігачами були представники всіх вищих навчальних закладів системи МВС України, які займаються питанням домедичної підготовки і медичної підготовки. Крім цього, в заході взяли участь представники Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, а також представники, які займаються реалізацією в Україні засобів для навчання та медичного обладнання.

У ході змагань учасники десяти команд продемонстрували свої знання та вміння, зокрема з діагностування стану потерпілого, проведення серцево-легеневої реанімації, накладання джгуту/турнікету, контроль кровотечі, тампонування рани, переміщення та евакуація постраждалого.

Інструктори заходу зауважили, що ці навички потребують постійного тренування, тож після кожного опрацьованого завдання відбувався детальний розбір ситуації для того, щоб у складних ситуаціях діяти за протоколом, не допускаючи помилок.

У другий день змагань відбулося комплексне навчання, під час якого всі учасники, як фахівці домедичної допомоги, так і мобільні медичні бригади брали участь в наданні допомоги пораненим в умовах бойового зіткнення. Зокрема, в даному завданні було відпрацьовано надання допомоги в червоній зоні, проведено процедуру медичного сортування - визначення категорії поранених і надання екстреної медичної допомоги на місці події та евакуація поранених, як серед військових, так і серед цивільних в лікувальні заклади. Показано взаємодію роботи військових, фахівців ДСНС, поліції та мобільних медичних бригад.

Результатом дводенних змагань стало прийняття рішення про започаткування щорічних змагань серед мобільних медичних бригад та домедичних бригад системи МВС. 

Інна Ящук відмітила, що отримані знання та практики під час проведення змагань, мають стати напрацюваннями нових кейсів та пропозицій щодо удосконалення програм навчання з надання домедичної допомоги та ляжуть в основу методичних матеріалів.

«Наш Міністр Ігор Володимирович Клименко чітко розуміє, що наша задача працювати командно, швидко і якісно, щоб не втратити золотої години та навчити наших хлопців і дівчат, які беруть участь у бойових діях та боронять наші кордони, могли якісно та вчасно надати домедичну допомогу.

Ми переможемо швидше тоді, коли згуртуємо наші зусилля і будемо працювати, як єдиний механізм. Тому з вірою у перемогу, з щирою подякою кожному з вас, з захопленням вашої команди, щиро дякую за сьогоднішній день! Слава Україні!»,  ̶  підсумувала державний секретар МВС України. 

Переможцями змагань стали представники мобільної медичної бригади закладу охорони здоров’я МВС Волинської області. Відповідно наступні змагання будуть відбуватися на Волині. 

Також учасники та переможці змагань за дорученням Міністра внутрішніх справ України отримали відомчі нагороди від МВС, які вручила державний секретар Інна Ящук. 

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали