З початку широкомасштабного вторгнення рф Нацполіція почала майже 1200 кримінальних проваджень за фактами колабораціонізму, — Альона Матвєєва

clock
16.08.2022 15:59

Про це під час брифінгу в «Укрінформі» заявила речниця МВС Альона Матвєєва. За її словами, з 1200 кримінальних проваджень під час досудового розслідування 199 особам повідомлено про підозру. Переважно це представники державних органів, органів місцевого самоврядування — 6 осіб; колишні працівники правоохоронних органів — 4 особи; представники ТОВ та ФОП — 3 особи; цивільні особи — 166 осіб.

«Зменшення виявлених Національною поліцією фактів колаборації на сьогодні не спостерігається. У середньому за місяць до ЄРДР реєструється 160 таких фактів. За результатами розслідування в 101 кримінальному провадженні матеріали щодо підозрюваних направлено до суду. Найбільше в трьох областях — Житомирська — 33, Сумська — 15, Київська — 10», — зазначила Альона Матвєєва.
 
Речниця МВС також розповіла про цікаві факти колабораційної діяльності.

«Один із них відбувся в Київській області. Слідчими Головного слідчого управління повідомлено про підозру двом чоловікам, які під час окупації території Київської області співпрацювали з окупантами, а саме отримали гуманітарну допомогу від держави-агресора, розповсюджували її серед місцевого населення. Також вони надавали окупантам інформацію щодо учасників АТО та щодо стратегічних об’єктів інфраструктури Бучанського району Київської області. Ще один із випадків: слідчими заочно повідомлено про підозру чоловіку, який добровільно погодився зайняти посаду виконувача обов’язки начальника «народної поліції міста Бердянська» Запорізької області», — розповіла Альона Матвєєва.

Також вона додала, що ще в одному випадку слідчими повідомлено про підозру двом керівниками приватних підприємств. Вони співпрацювали з організаціями, які розташовані чи зареєстровані на території рф та т.з. «ДНР». Відповідно, отримували прибутки від цих організацій і сплачували податки до держави-агресора. Ця сума склала майже 1 300 000 російських рублів.

Крім того, слідчим заочно повідомлено про підозру громадянці України, яка перебуваючи на території тимчасово окупованого м. Нова Каховка, добровільно погодилася працювати в незаконно створеному відділку поліції.

«І ще один випадок, який був внесений до ЄРДР, також на тимчасово окупованій території Херсонської області, жінка почала співпрацювати з окупантами та погодилася стати адміністратором так званого ТРК «Таврия», до окупації — телеканал UA: Херсон», — додала речниця МВС.

Чому люди починають співпрацювати з окупантами, наразі узагальнити неможливо, треба визначати по конкретним випадкам. Здебільшого підозри вручаються заочно, ці люди й далі перебувають на тимчасово окупованих територіях.

«Подекуди співпраця з окупантами обґрунтована тим, що людям обіцяють дати керівні посади. Також це можуть бути фінансова винагорода, або людина може співпрацювати з окупантами через отримання користі або через помсту. Були випадки, коли людина хотіла полегшити собі виїзд до іншої країни», — резюмувала Альона Матвєєва.

Департамент комунікації МВС України
Фото Олега Супруна

Схожі матеріали