«Встановлення додаткових камер відеоспотереження на дорогах та у публічних місцях знизить рівень злочинності», - Леонід Тимченко

clock
13.01.2024 15:00

До Єдиної системи відеомоніторингу стану публічної безпеки, яку впроваджує МВС, планують під’єднати 50 тисяч камер відеоспостереження. Про це в ефірі національного телемарафону «Єдині новини» повідомив заступник Міністра внутрішніх справ України Леонід Тимченко.

«Мова йде про вулиці міст нашої країни, які сьогодні не охоплені війною, - це безпосередньо ті міста, які не знаходяться поблизу зон відкритого ведення бойових дій, - поінформував заступник Міністра. - Камери встановлюватимуть на дорогах загального користування та у місцях скупчення людей. Вісім тисяч камер сьогодні вже інтегровано до системи». 

Наразі у Верховній Раді України знаходиться на розгляді проект закону про Єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки, яким буде передбачено, зокрема, правила розміщення камер, доступу до інформації, а також передбачено порядок здійснення централізованого контролю за захистом та збереженням інформації.

«Ми говоримо, що у перспективі до системи будуть під’єднані камери, які адмініструються суб'єктам господарювання, наприклад, камери у розважальних центрах. Також ми говоримо про автозаправні станції та інші публічні місця, де ведеться господарська діяльність, - зазначив Леонід Тимченко. - І, безумовно, для вказаних суб'єктів господарювання законопроектом будуть розроблені правила безпеки - яким чином буде здійснюватись доступ до вказаних камер відеоспостереження, як вони будуть адмініструватися і як буде використовуватися інформація».

Встановлення та інтеграція камер відеоспостереження до єдиної системи має на меті забезпечення безпеки громадян, що є обов'язком правоохоронних органів, наголосив заступник Міністра:
 
«Це є обов'язком держави у першу чергу – забезпечити безпеку наших громадян. Цим викликана необхідність встановлення камер відеоспостереження у публічних місцях, а також місцях великого скупчення людей. Такі камери мають бути в єдиній інтеграційній платформі».

Передбачається, що функціонування Єдиної системи відеомоніторингу стану публічної безпеки не лише знизить рівень злочинності, але й дозволить проводити превентивну діяльність.

«У тих місця, де була велика концентрація ДТП, після встановлення камер відеоспостереження, концентрація ДТП зводиться до нуля. Якщо громадяни знають про роботу камер у публічних місцях та на автошляхах, це стимулює їх дотримуватись правил дорожнього руху, - наголосив Леонід Тимченко. - Крім того, робота системи відеомоніторингу дозволяє проводити аналітику - фіксувати інформацію та у подальшому аналізувати її, зокрема, про осіб та транспортні засоби, які перебувають в розшуку».

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали