Контраст
Шрифт

Врятувати тих, хто втратив надію на спасіння, – «білий янгол» з Мар’їнки Рустам Лукомський

clock
12.07.2022 17:47

Його знають всі жителі. Це Рустам кинувся у зимову річку, щоб витягнути чоловіка. На собі ніс жінку кількасот метрів, щоб евакуювати. Під обстрілом вивіз важко поранену, попри пробите колесо. Годину розбирав завали будинку в надії врятувати господаря. Щодня привозить людям їжу, воду та ліки «на нуль». Поліцейський став одним із засновників екіпажу, що зосередився на порятунку мешканців з лінії фронту на Донеччині. 

Місцеві прозвали екіпаж «Білим Янголом», бо люди на білосніжному авто робили те, що вважалося неможливим, приїжджали туди, куди інші не їхали. Беззмінний керманич – Рустам Лукомський, поліцейський сектору реагування патрульної поліції відділу поліції №2 (м. Курахове). До війни він працював у дорожній поліції, звідси – водійська майстерність, що зараз рятує життя. А бойового досвіду набирався в «гарячих» точках Донеччини, з  2014 року ніс службу у зведеному загоні  правоохоронців на лінії зіткнення  - Авдіївка, Мар’їнка, Красногорівка. 

Поліцейський зазначає, що постійні обстріли, яких зазнають мешканці прифронтових районів, - травмують психіку людини.

«Звикнути до війни неможливо. Люди не витримують, перестають розуміти те, що вони роблять, дезорієнтовані. Жителі не мають зв’язку, тому ми спілкуємося з ними, доносимо їм, що робиться для їхнього порятунку, що треба покидати свої домівки, щоб вижити. Вмовляємо берегти себе», - розповідає Рустам Лукомський.

З  24 лютого  старший сержант поліції практично живе у машині, а його телефон не замовкає: «У нас поранені, допоможіть… Закінчується їжа… Врятуйте мою дитину…». «Білий янгол» відкликається на кожен поклик.

«Наша діяльність повністю змінилася. Акцент на евакуацію, щоб урятувати якомога більше життів. За день робимо 3-4, а то й більше рейсів до Мар’їнки. Скільки потрібно, стільки і будемо заїжджати. Де не можемо проїхати, дістаємося пішки. Виводимо людей з-під вогню. Вони мають жити. Коли бачиш очі врятованих людей, особливо дитячі, для яких жахи вже позаду, – це не передати словами», - каже правоохоронець, який в прямому сенсі на спині виніс літню жінку з четвертого поверху.

Поліцейський із напарниками евакуював близько 1000 людей, не раз повертав до життя поранених. Та найбільшим болем для Рустама став момент, коли врятувати людину не вдалося:

«Один чоловік постійно приходив за гуманітарною допомогою, а потім його не стало. Питали про нього, шукали, і тільки через місяць знайшли під завалами будинку. Годину розбирали. Прикро, що одразу не змогли знайти – можливо, йому можна було допомогти, і він би не загинув. Шкода що не кожного разу можу встигнути на допомогу».

Велике серце правоохоронця привертає до нього мешканців. Тут, в епіцентрі бойових дій, громадяни та поліція згуртувалися й допомагають одне одному. Про один з випадків Рустам каже з тремтінням у голосі:

«У Мар’їнці ми забирали вбитого чоловіка. І жінки вийшли з укриттів і допомогли нам вантажити тіло…».

«Білий янгол» рятує не тільки людей, але й тварин, що залишилися без дому. Рустам з колегами вивезли вже двох песиків і знайшли для них нові люблячі родини. 

Старший сержант поліції служить людям вже 24 роки, проте на пенсію не збирається.

«Щоб перемогти ворога, треба стояти за Україну та робити свою справу.  Донеччина – це моя земля, і вона дає мені сили працювати кожного дня. Після перемоги буду й надалі так само допомагати людям», - стверджує Рустам Лукомський.

Відділ комунікації поліції Донецької області

Схожі матеріали
Діяльність