ВРУ прийняла у першому читанні два законопроєкти спрямовані протидії домашньому насильству

clock
22.11.2023 17:40

Про це на своїй офіційній сторінці у Facebook повідомив заступник Міністра внутрішніх справ України Богдан Драп’ятий.

Йдеться про законопроєкти:

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо застосування обмежувальних заходів протидії домашньому насильству» реєстр. №5629

Метою зазначеного проєкту Закону України є врегулювання питання застосування обмежувальних заходів протидії домашньому насильству в частині застосування електронних засобів контролю, які відстежують виконання кривдником вимог обмежувальних приписів та обмежувальних заходів і стосуються заборони наближатися до потерпілої особи. На цей час на обліку в органах Національна поліція України перебуває 97,6 тисячі осіб, які вчинили домашнє насильство (кривдників), 64,1 тисячі з них поставлено на облік цього року.

Та про документ «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок i домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульська конвенція)» реєстр. № 8329

Метою законопроєкту є приведення норм Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» у відповідність до положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цим явищем та вдосконалення процесуального порядку розгляду таких справ.

Богдан Драп’ятий наголосив, що МВС України та Національна поліція є центральними органами виконавчої влади, відповідальними за формування і реалізацію державної політики у сфері боротьби з домашнім насильством. 

За 10 місяців 2023 року до Національної поліції надійшло понад 196 тисяч заяв, повідомлень про вчинені правопорушення та інші події, пов’язані з домашнім насильством, що на 24 % більше за весь попередній рік (2022 р. – 155,7 тисячі). 

Подальше прийняття (схвалення) вищезазначених законопроєктів дозволить значно підвищити рівень протидії цьому негативному явищу в нашій державі.

«Готуємо пропозиції до редакції законопроєктів до другого читання. Дякую Комітет ВРУ з питань правоохоронної діяльності, ініціаторам проєктів законів реєстр. № 5629 та реєстр. № 8329, і всім народним депутатам України за підтримку актуальних законодавчих ініціатив», – резюмував Богдан Драп’ятий.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали