Ворожі дрони, військовозобов'язані порушники та потопельники: ситуація на кордоні (ВІДЕО)

clock
23.02.2024 19:00

На Харківщині прикордонники бригади Гвардії наступу "Сталевий Кордон" знешкодили 5 FPV-дронів окупантів. Чотири із них були знищені в повітрі, один вдалось посадити. Дрон пройшов процедуру розмінування та найближчим часом буде повернутий окупантам у вигляді "вибухового подарунку".

А прикордонники Мукачівського загону провели пошукові заходи вздовж українсько-румунського кордону. Робили це, аби знайти 29-річного чоловіка, який імовірно втопився у річці Тиса.

Про його зникнення повідомила матір. За її словами чоловік - мешканець Херсонщини - 25 січня 2024 року мав намір незаконно перетнути кордон річкою Тиса в районі села Біла Церква. З тих пір її син не виходив на зв'язок. У день зникнення чоловіка прикордонники виявили сліди однієї особи, що вели у річку Тиса, проте слідів виходу з річки ані українськими, ані румунськими прикордонниками виявлено не було. Жодних осіб поблизу кордону також не було. 

Фахівці ДСНС тричі шукали зниклого у річці, на жаль, виявити його не вдалось. Однак напередодні під час пошуків зниклого рятувальники дістали з води тіло 25-річного жителя Закарпаття. При потопельникові були документи, мобільний телефон та банківські картки.

Смерть закарпатця поповнила статистику загиблих під час спроби подолати річку Тиса. Загалом від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну це вже 20-й такий випадок на ділянці відповідальності Мукачівського прикордонного загону. Ще шестеро чоловіків загинули у горах.

Окрім того прикордонники Білгород-Дністровського загону на транзитній ділянці автодороги "Одеса-Рені" зупинили катафалк під керуванням 45-річного священнослужителя УПЦ. Він підвозив жителя Луганщини призовного віку. Перевізник мав намір висадити пасажира, щоб той нелегально потрапив у Молдову. Аби кількість осіб у транспортному засобі співпала, водій заховав у катафалку - під відрами, шинами та ковдрою 10-річного хлопчика - сина односельця.

Стосовно священнослужителя направлено повідомлення до поліції про виявлення ознак злочину, передбаченого ст. 332 ККУ "Незаконне переправлення осіб через державний кордон України". Дитину правоохоронці повернули батькам. На пасажира складено протокол про адміністративне правопорушення за ст.204-1 КУпАП "Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України".

Тим часом оперативники Чопського і Мукачівського прикордонних загонів ліквідували канал незаконного переправлення через державний кордон військовозобов'язаних. Ділки переправляли чоловіків до Угорщини та Румунії. Переправників затримали у районі села Грушове Закарпатської області. У цей момент вони саме отримували від "клієнтів" частини грошової винагороди в розмірі 4,5 тисяч доларів. Решту суми - 5,5 тисяч доларів - мали доплатити після завершення переправлення.

Закарпатці підшуковували собі "клієнтів" через третіх осіб. Цього разу зголосилися доправити до Румунії двох громадян України - жителів Закарпатської та Івано-Франківської областей. Чоловікам наказали самотужки добратися до міста Хуст, а вже звідти їх машиною підвезли до держрубежу. Кордон вони мали перетинати по річковій ділянці. Для цього переправники підготували надувний човен.

Організаторів незаконного переправлення затримали в порядку ст. 208 КПК та помістили до ізолятора тимчасового тримання ГУНП в Закарпатській області. Наразі їм оголошено підозру у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 3 ст. 332 ККУ. Тривають слідчі дії.

Загалом упродовж минулої доби, 22 лютого, західні кордони України з ЄС та Молдовою (у Чернівецькій області) перетнули 56 тисяч осіб та 15 тисяч транспортних засобів.

Територію нашої країни залишила 31 тисяча осіб. 19 тисяч з них перетнули кордон з Польщею, решта прослідували до інших країн ЄС та Молдови.

В Україну прослідували 25 тисяч осіб, 22 тисячі з них - громадяни України.

За спробу незаконного перетину державного кордону України затримано 48 осіб. Двоє з них намагалися незаконно перетнути кордон у пунктах пропуску, ще 46 було затримано поза визначеними пунктами перетину.

Крім того, на виїзд з країни не пропустили 5 чоловіків, громадян України. Прикордонники виявили ознаки підробки їхніх документів, які надають право на перетин кордону особам призовного віку. У діях чоловіків наявні ознаки правопорушень передбачених ст. 358 Кримінального кодексу України.

Державна прикордонна служба України

Схожі матеріали