Відновлення Героїв: як медичні установи МВС впроваджують сучасні методи реабілітації бійців

clock
07.04.2024 11:00

Каністерапія, дельфінотерапія, арт-терапія, гірська терапія, реабілітація через танго та багато інших методів реабілітації військових, поліцейських та рятувальників вже застосовуються у медичних установах Міністерства внутрішніх справ України. Поділитися таким досвідом та обговорити виклики сьогодення керівники медзакладів системи МВС змогли на конференції.

Повернення з фронту для бійців може бути початком нових випробувань, особливо для тих, хто стикнувся з травмами або ампутаціями. У таких випадках реабілітація стає необхідною складовою для їхнього повернення до повноцінного життя.

Так, у медичних установах Міністерства внутрішніх справ все більше звертають увагу на сучасні методи реабілітації для бійців, які повертаються з війни з травмами, втратою кінцівок, або сильним стресом.

Травми або ампутації можуть суттєво вплинути на фізичні можливості бійців. Утім, реабілітація допомагає їм відновити рухові функції, зміцнити м'язи та повернутися до активного способу життя. Заняття з фізичної терапії, використання протезів і реабілітаційні тренування допомагають зберегти або відновити мобільність, що є важливим для самостійності та здатності виконувати щоденні завдання.

Травми на війні можуть мати серйозний вплив на психічне здоров'я бійців. Психологічна підтримка та терапія грають важливу роль у реабілітації, допомагаючи бійцям подолати стрес, а також навчитися ефективно керувати емоціями.

Прикладом нової методики, яка вже працює у медичних установах системи МВС є каністерапія, яка  базується на взаємодії з собаками з метою поліпшення психологічного стану ветеранів.

«Каністерапія є одним зі способів допомоги українським захисникам у боротьбі з психологічними травмами. Попри те, що ця методика лише впроваджується в Україні, ми вже бачимо перші успішні результати такої терапії», – розповіла заступниця начальника одного з Медичних реабілітаційних центрів МВС Ніна Бєлова.

Вона зазначила, що заняття з каністерапії допомагають знижувати рівень тривоги та стресу, покращують комунікативні навички та сприяють розвитку відчуття відповідальності. Взаємодія з собаками підвищує рівень фізичної активності бійців, що корисно для загального здоров'я та відновлення після травм.

Ще однією методикою покращення психоемоційного стану бійців є дельфінотерапія. Контакт з дельфінами сприяє зниженню рівня стресу, покращує настрій та підвищує самооцінку. 

«Після сеансу дельфінотерапії пацієнт може вільніше входити в контакт з оточуючими, покращується сон, пам’ять, стабілізується психоемоційний стан, відновлюються рухи. Позитивно впливає на бійців і ультразвук, який видають дельфіни», – розповів заступник начальника одного з Медичних реабілітаційних центрів МВС Степан Пецюх.

Загалом, взаємодія з цими морськими ссавцями стимулює вироблення ендорфінів – природних антидепресантів, що сприяють покращенню настрою та загального самопочуття. Дельфінотерапія допомагає бійцям зосередитися на позитивних емоціях, а також відновити рухові функції.

Впровадження дельфінотерапії та каністерапії у медичних установах МВС відкривають нові можливості для ветеранів у поверненні до життя після служби.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали