З початку повномасштабної війни вибухотехніки Нацполіції знешкодили близько 40 бойових частин крилатих ракет та понад 30 фугасних авіабомб

clock
26.01.2024 10:00

Кожного дня вибухотехнічні групи поліції очищують нашу землю від тисяч нерозірваних снарядів, бомб та безпілотників, розміновують звільнені від ворога території та знешкоджують залишки російських крилатих ракет.

Так, днями поліцейські Управління вибухотехнічної служби Нацполіції та вибухотехніки поліції Києва знешкодили частину крилатої ракети Х-101, яка впала на житлову забудову під час одного з масованих ракетних обстрілів столиці.

«Такі бойові частини важать близько 400 кг, вони надзвичайно небезпечні. Тож зазвичай задля безпеки спеціаліста-вибухотехніка їх знищують підривом на місці. Але у цьому випадку, коли частина ракети впала в середмісті, вибухотехніки спочатку перевели її у доступний для маніпуляцій стан, а потім транспортували до місцевості, де її підрив не зашкодив цивільній інфраструктурі», – розповідає заступник начальника Управління вибухотехнічної служби поліції Національної поліції України Дмитро Каракуркчі.

Знешкодження крилатих ракет та авіабомб – це важкий та тривалий процес, що потребує залучення великої кількості поліцейських з різних служб, використання спеціальної техніки. В цьому випадку вибухотехніки використовували мультифункціональну роботизовану машину розмінування типу GSC-100, яку надали колеги з Федеральної поліції Німеччини, та спеціальний вантажний автомобіль.

Усього з початку повномасштабної війни підрозділи вибухотехнічної служби знешкодили понад 30 фугасних авіабомб, у тому числі корегованих та з модулями планування та корекції, близько 40 бойових частин крилатих ракет типу Х-101, Х-59, Х-22, Калібр та інших. Окрім того, знешкоджено близько 100 БПЛА-камікадзе типу "Герань", "Куб", "Ланцет", а також декілька боєголовок балістичних ракет типу Іскандер-М та Кинджал.

Національна поліція України

Схожі матеріали