Від 2 до 8 тисяч доларів за перетин кордону: прикордонники викривають порушників (ВІДЕО)

clock
29.02.2024 19:30

Прикордонники Мукачівського загону затримали чотирьох осіб, які спробували переплисти Тису. Порушники - двоє хмельничан та двоє киян. Уночі чоловіки вирушили шукати мілкі місця на річковій ділянці кордону, щоб потрапити в Румунію. Кілька разів вони наважувалися зайти у воду, проте поверталися і продовжували пошуки.

За діями порушників з повітря стежив оператор повітряного моніторингу обстановк. Він доповів черговому про виявлення групи чоловіків. На пошук одразу вирушила група реагування, за 15 метрів до держрубежу чоловіків затримали. Їх доставили в підрозділ. Чоловіки розповіли - мали на меті перетнути кордон. Для цього знайшли переправників. Кожен із порушників залатив по 2 тисячі доларів організаторам незаконного перетину кордону. 

Стосовно затриманих складено протоколи про адмінправопорушення, передбаченого ст. 204-1 КУпАП "Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України". Справи скеровано до суду.

Тим часом прикордонники Подільського загону за допомогою дрона виявили групу осіб, яка прямувала в бік Придністровського регіону Молдови. Усіх було затримано. Як з'ясувалось, порушники скористалися інтернет-послугою з прокладання маршруту до сусідньої країни. За це кожен з учасників мав сплатити організатору по 80 тисяч гривень.

Стосовно нелегальних мандрівників складено протоколи про адміністративні правопорушення за ч.2 ст.204-1. Справи направлено до суду.

Також на Одещині прикордонники з попереджувальними пострілами затримали "блискучих" порушників кордону. Чотирьох чоловіків призивного віку затримали прикордонники Білгород-Дністровського загону. До перетину кордону порушники підготувалися ретельно. Аби не потрапити в поле зору тепловізійного приладу, вони  обмоталися ізотермічною рятувальною ковдрою, яку закріпили на собі скотчем. Проте технічні можливості охоронців кордону потужні. Тож помітивши прикордонників, чоловіки почали тікати. На неодноразові вимоги прикордонників зупинитися порушники не реагували. Змусили їх зупинитися лише попереджувальні постріли правоохоронців.

Затриманими виявилися жителі Київської, Дніпропетровської, Полтавської та Сумської областей. Маршрут руху вони відшукали через різні інтернет-месенджери. За таку подорож заплатили теж по-різному - від 3 до 8 тисяч доларів кожен.

На всіх затриманих складені протоколи про адміністративні правопорушення за ч. 2 ст. 204-1 КУпАП "Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України" та за ст. 185-10 КУпАП "Злісна непокора законному розпорядженню чи вимозі військовослужбовця або працівника Державної прикордонної служби України або члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону". Рішення щодо затриманих прийматиме суд.

Загалом за добу 28 лютого західні кордони України з ЄС та Молдовою (у Чернівецькій області) перетнули 58 тисяч осіб та 15 тисяч транспортних засобів.

З України вибули 31 тисяча осіб. 18 тисяч з них перетнули кордон з Польщею, решта прослідували до інших країн ЄС та Молдови.

До України прослідували 27 тисяч осіб, 23 тисячі з них - громадяни України.

Державна прикордонна служба України

Схожі матеріали