Контраст
Шрифт

В МВС напрацьовано порядок дій по роботі зі звільненими військовополоненими, - Катерина Павліченко

clock
04.10.2022 16:26

Цей порядок включає в себе питання надання необхідного лікування, протезування, реабілітації звільненим з полону захисникам, соціального захисту, а також роботу з членами їхніх сімей. Про це заявила заступниця міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко під час брифінгу у Military Media Center.  

«У МВС напрацьовано внутрішньовідомчий порядок дій по роботі зі звільненими військовополоненими. Цей порядок охоплює весь спектр питань, які ми тримаємо на контролі, починаючи з моменту зустрічі з полону. Це визначення необхідного лікування, протезування, реабілітація. Окремо проводиться робота з членами родин звільнених полонених: дружинами, дітьми, матерями. Ми визначаємо необхідний пакет допомоги у питаннях вирішення соціально-побутових проблем», - сказала Катерина Павліченко.  

Вона зазначила, що одним з таких питань є поновлення втрачених документів : службових посвідчень, посвідчень учасників бойових дій, посвідчень водія, банківських карток, номерів мобільних телефонів, паспортів громадянина України та паспортів громадянина України для виїзду за кордон.  

«Міністром внутрішніх справ поставлена задача Держаній міграційній службі в найкоротші терміни відновити всі втрачені документи осіб, які перебували у полоні. Зараз в ДМС перебуває 103 заяви на поновлення таких документів. На контролі також перебуває питання виплати одноразової грошової допомоги у розмірі 100 тис. грн, передбаченої державою для звільнених з полону у рамках обміну осіб. Наразі збираються відповідні документи», - зауважила Катерина Павліченко.  

Також вона нагадала, що нещодавно відвідала звільнених під час масштабного обміну 21 вересня військовополонених.  

«Хочу зазначити, що сьогодні вони всі знаходяться в безпеці, з ними працюють лікарі, психологи. На першому етапі вони проходять всі необхідні обстеження, з ними проводиться комплексна діагностика і визначається відповідно до потреб кожного, яка в подальшому буде проведена реабілітація та лікування»  

Окремо заступниця очільника МВС зазначила, що завдяки допомозі міжнародних партнерів МВС вдалося направити на відпочинок дітей, батьки яких несуть службу в органах системи МВС, а також чиї батьки отримали поранення, загинули під час несення служби, або перебувають у полоні. Діти відпочили в таборі «Вартові безпеки».  

«Крім того, МВС активно включено у Національну програму психологічного здоров’я та психологічної підтримки населення, яка реалізується під егідою першої леді Олени Зеленської. Там окремим блоком ведеться робота з дітьми, батьки яких загинули або отримали поранення під час захисту Батьківщини», - підкреслила Катерина Павліченко.  

Також окремим блоком Нацпрограми передбачено реабілітацію звільнених з полону бійців.  

В свою чергу, директор Департаменту охорони здоров’я та реабілітації МВС України Анатолій Смик розповів, що в відомчих закладах охорони здоров’я створено чітку систему надання медичної звільненим з полону.  

«Заклади охорони здоров’я МВС надають спеціалізовану та екстрену допомогу. В даному випадку, для складення діагнозу будуть залучені фахівці провідних лікувальних та наукових установ України. Особам, звільненим з полону з першого дня надається кваліфікована психологічна та медико-психологічна допомога, а також реабілітація. З метою розширення обсягів надання медичної допомоги та реабілітації сьогодні активно проводиться реконструкція одної з спеціалізованих установ МВС, де будуть використовуватися сучасні реабілітаційні підходи та обладнання», - сказав Анатолій Смик.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали
Діяльність