Ухилянти та знищений ворожий комплекс: ситуація на кордоні за добу

clock
22.02.2024 18:30

Прикордонники Чернівецького загону запобігли незаконному перетину державного кордону.

Як з’ясували охоронці держрубежу, житель Запоріжжя домовився з місцевим мешканцем про поїздку до Молдови в обхід пунктів пропуску за 5 тисяч доларів США. Провідник повіз «клієнта» на власному непримітному автомобілі в бік сусідньої країни, телефоном отримуючи вказівки від організатора схеми про напрямок руху.

Однак прикордонники перервали подорож, зупинивши авто неподалік кордону.

Відносно водія до Національної поліції направлено повідомлення за статтею 332 Кримінального кодексу України. Щодо пасажира складено протокол про адміністративне правопорушення.

Тривають заходи з пошуку головного організатора незаконної оборудки.

А ось прикордонники відділу «Ділове» Мукачівського загону виявили поблизу кордону двох жителів Житомирщини, які збиралися незаконно перетинати українсько-румунський кордон.

Про появу у прикордонні невідомих осіб повідомили співробітники оперативно-розшукового відділу. З метою перевірки наданої інформації, до вказаного місця негайно висунулася група реагування. До пошуків також було залучено оператора БпЛА. Житомирян прикордонники виявили у закинутій будівлі, куди їх доставив один із місцевих мешканців.

Порушники розповіли, що погодилися на пропозицію одного з ділків, який пообіцяв горами завести їх у Румунію. За послуги переправника горе-туристи повинні були заплатити по 5 тисяч доларів США.

Дотримуючись вказівок переправника, чоловіки приїхали на Закарпаття, після чого їх автомобілем привезли у невідому місцевість, завели у покинуту будівлю та наказали чекати.

Дочекавшись прикордонників, чоловіки були доставлені до прикордонного підрозділу де стосовно них склали протоколи про адміністративне правопорушення, передбачене ст. 204-1 КУпАП, справи скерували до суду.

Наразі оперативники прикордонного загону вже встановили особу, причетну до спроби переправлення житомирян через державний кордон. Щодо виявлення ознак злочину, передбаченого ст. 332 ККУ, надіслано повідомлення до Нацполіції.

Ще одного порушника затримали військовослужбовці Чопського загону. Рух невідомого у напрямку Угорщини зафіксувала фотопастка прикордонників. У район її спрацювання вислали прикордонні наряди від відділу «Соломоново». До пошуку ймовірного правопорушника залучили оператора безпілотного літального апарату та кінолога з розшуковим собакою.

Чоловіка виявили за допомогою дрона за 300 метрів від кордону. Він намагався сховатися від правоохоронців та зачаївся у чагарниках. Затриманий мав з собою складений надувний човен, яким планував переплисти річку Тису, аби дістатися Угорщини. Крім того, він прихопив з собою двигун до човна, алюмінієві весла, а також спінінг, вдаючи з себе рибалку.

Правопорушником виявився місцевий житель, який знав ділянку та добре орієнтувався на місцевості.

Чоловіка затримали в адміністративному порядку та доставили у прикордонний підрозділ. Його притягнуть до відповідальності за ст.204-1 КУпАП «Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України».

Загалом за добу 21 лютого західні кордони України з ЄС та Молдовою (у Чернівецькій області) перетнули 54 тисячі осіб та 14 тисяч транспортних засобів.

З України минулої доби вибули 29 тисяч осіб. 17 тисяч з них перетнули кордон з Польщею, решта прослідували до інших країн ЄС та Молдови. До України за минулу добу прослідували 25 тисяч осіб, 21 тисяча з них – громадяни України.

Також оформлено 83 вантажівки з гуманітарною допомогою. Окрім того, бійці Державної прикордонної служби продовжують давати відсіч окупантам. Так, минулої доби військовослужбовці «Сталевого кордону» FPV-дроном знищили ворожий «Муром-М» на Харківщині.

Це вже 13-й з початку року вражений комплекс спостереження на рахунку прикордонників 15-го мобільного загону.

Державна прикордонна служба України

Схожі матеріали